Avtoportreti v namišljenih prostorih

:
:
Glasbeno-scensko delo

Foto: Maria Frodl

"V delu želim upodobiti prostore, pri čemer »prostor« ni nujno materialen, geografski kraj – lahko je tudi metafizičen prostor, ki prikliče določene pomene, občutja, sanje in specifično simboliko."
- Aleksandra Bajde

Osrednja ideja novega projekta je abstraktno, scensko glasbeno delo, utemeljeno v zvoku, kretnjah in gibov glasbenikov, in svetlobi. Stvaritev raziskuje povezave med zvokom, gibom in svetlobo ter njihovimi nasprotji, kot so zvok/tišina, napetost/sprostitev, gibanje/negibnost, svetloba/tema, ton/hrup.

Namišljeni prostori – niz različnih in kontrastnih prizorov – so zasnovani s kompleksno interakcijo med različnimi manifestacijami teh medijev in njihovih nasprotij. Uporabljeno je tudi soobčutje prelivanja med mediji, na primer vizualiziranje zvoka skozi svetlobo in slušno upodabljanje svetlobe skozi zvok. S tem se navkljub pomanjkanju fabule ustvarja zelo dramatičen učinek. Delo kot takšno občinstvu nudi razkošne, večdimenzionalne izkušnje.

Aleksandra Bajde je slovenska skladateljica in pevka delujoča na Dunaju. Študirala je jazz petje, glasbeno kompozicijo, mednarodne odnose in evropske študije v različnih evropskih državah: na Nizozemskem, v Franciji, Nemčiji in Avstriji in nadaljevala z doktorskim študijem Politologije na Univerzi na Dunaju. Njena raziskovalna področja vključujejo kulturno diplomacijo in kulturno politiko EU. V svojem delu si prizadeva povezovati in uporabljati znanja in izkušnje iz svojega glasbenega kot tudi političnega ter sociološkega področja. Je prejemnica več štipendij od Ministrstva za kulturo Republike Avstrije. 2020 je bila izbrana za »European Music Council Fellowship Programme 2020 – 2021«. Za svoj projekt Self-Portraits in Imaginary Places je v letu 2020 prejela prestižno avstrijsko nagrado Theodor Körner Förderpreis za področje glasbene kompozicije. Njena glasba je bila izvedena v številnih evropskih državah ter na pomembnih prizoriščih in festivalih, kot so Porgy & Bess na Dunaju, Brucknerhaus Linz v Avstriji; November Music, Operadagen Rotterdam na Nizozemskem in v Operi v Kölnu v Nemčiji ter na številnih drugih.

Ustvajalna ekipa:

Kompozicija, glas, koncept: Aleksandra Bajde (Slovenija/Avstrija)
Koreografija, gib: Lili M. Rampre (Nemčija/Belgija)
Svetlobna arhitektura: Conny Zenk (Avstrija)

V sodelovanju z:

Isabella Forciniti (Italija)  elektronika, modularni sintetizatorji

Ansambel Schallfeld: 

Elisa Azzarà  flavta
Johannes Feuchter  basovski klarinet
Alex Tentor  električna kitara
Mirko Jevtović – harmonika
Patrick Skrilecz – klavir
Lorenzo Derinni  violina
Myriam García Fidalgo  violončelo
Stefan Warum  režija zvoka

S podporo: Theodor Körner Fonds; Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport (BMKOES); Avstrijski kulturni forum Ljubljana; SKE; Ministrstvo za kulturo; Mestna občina Ljubljana