STA, 15. 10. 2020

V Cankarjevem domu napovedali operni projekt Petre Strahovnik

Slovensko komorno glasbeno gledališče je napovedalo krstno izvedbo opernega projekta Petre Strahovnik BalerinanirelaB, ki ga je navdahnil kratki roman Balerina, balerina Marka Sosiča. Premiera je napovedana 19. oktobra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD). Ustvarjalci upajo, da ga bodo glede na trenutne koronavirusne ukrepe lahko izvedli.
:
:

Foto: Joris-Jan Bos

Projekt so predstavili danes, zaenkrat v optimističnem tonu, saj je po besedah vodje programa resne glasbe, opere in baleta v CD Ingrid Gortan še v sredo veljalo, da so predstave, ki imajo dovoljenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, lahko izvedene.

Diplomantka ljubljanske Akademije za glasbo Petra Strahovnik, ki je študij nadaljevala na Kraljevem konservatoriju v Haagu, kjer zdaj živi in ustvarja, se posveča tematikam z družbenega roba, kot so avtizem, depresija, anksioznost, bipolarna motnja in ADHD. Umetniška pot jo je pripeljala do sodelovanja s psihologi in nevrologi, spoznanja pa izraža skozi zvok, performans in video. Pri tem sodeluje z ansamblom Modelo62, ki se posveča sodobni glasbi.

V okviru multimedijskega projekta, imenovanega DisOrders, ki nastaja v sodelovanju z omenjenim ansamblom, pri katerem je v dvoletni umetniški rezidenci, je že pripravila dva dela: prvi del Through the looking glass so lani uprizorili v Haagu, drugi del A fractured mind? pa v Utrechtu in Haagu.

BalerinanirelaB je tretji del projekta. Zvočno podobo zanj je zasnovala po navdihu Sosičevega romana, v katerem deklica z avtizmom v prvi osebi pripoveduje svojo zgodbo. Kot je povedala na predstavitvi, ne gre za dramatizacijo romana, ampak za samostojno glasbenogledališko delo, v katerem z omenjenimi mediji predstavi lastno doživljanje protagonistkine notranjosti. Pri tem so bili izvajalci aktivno vključeni na način raziskovanja samega sebe.

Po besedah Petre Strahovnik so najprej želeli nizozemski ansambel združiti s slovenskimi poustvarjalci, a jim je načrte prekrižal koronavirus, zato so projekt preoblikovali v komorno obliko. Ansambel bo na predstavi slišen na posnetku, ta pa se bo prepletal z živo elektroniko.

Noviteto je režiral Rocc, ki skrbi tudi za oblikovanje prostora in svetlobe. Kot je povedal, avtizma oziroma drugačnosti niso želeli znanstveno raziskati, ampak na umetniški način podati neke atmosfere, zaznave, drugačno perspektivo. S tem so se strinjale tudi nastopajoče: sopranistki Nataša Zupan in Mateja Petelin, Sanja Nešković Peršin kot performerka in Vida Habjanič, ki je oblikovala video. Avtorica bo v predstavi sodelovala kot performerka in izvajalka na klavirju.

Če bodo vladni ukrepi proti koronavirusu dovoljevali, bodo predstavo v Cankarjevem domu ponovili 20. oktobra, še eno reprizo pa so napovedali dan zatem v Velenju. Koproducent je poleg CD še Concept operapovera, društvo za sodobno in eksperimentalno glasbenogledališko produkcijo, ki so ga na Roccovo pobudo leta 2013 ustanovili na Češkem, kjer bodo projekt BalerinanirelaB predvidoma izvedli prihodnje leto.

BalerinanirelaB, Petra Strahovnik, CD