STA, 8. 10. 2018

V Cankarjevem domu mali plesni simpozij in premiera predstave Fight Bright

V Cankarjevem domu (CD) bo v ponedeljek, 9 oktobra, popoldne mali plesni simpozij, posvečen slovaškemu plesalcu in koreografu Milanu Tomašiku, zvečer bo sledila premiera predstave Fight Bright. To je Tomašik ustvaril v sodelovanju s tujimi in slovenskimi plesalci in bo zaokrožila trilogijo skupinskih predstav, v kateri sta še Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015).
:
:

Foto: Arhiv Milan Tomášik & Co

Na plesnem simpoziju z naslovom Milan Tomašik: Brezmejno telo bodo sodelovali Živa Brecelj, Andreja Kopač, Barbara Novakovič, Samo Oleami in Magdalena Reiter. Povezovala ga bo Staša Mihelčič.

Milan Tomašik (1981) v Sloveniji živi in dela že 14 let. Študiral je na Konservatoriju J. L. Bella v Banski Bystrici, na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi, leta 2004 je pod mentorstvom ugledne belgijske koreografinje Anne Terese de Keersmaeker diplomiral na bruseljski mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S.

V Sloveniji ga je bilo mogoče prvič videti v predstavi skupine En Knap v koreografiji Iztoka Kovača z naslovom Woferl osebno (2005). Kmalu sta ga k sodelovanju povabili plesalki in koreografinji Maja Delak in Mala Kline - ustvarili so predstavo Galerija mrtvih žensk (2005). Na povabilo Žive Brecelj je Tomašik v Plesnem Teatru Ljubljana ustvaril svoj prvi solo Within (2006). Skupaj s koreografinjo Magdaleno Reiter in dramaturginjo Anjo Golob je soustvaril predstavo Solo za dva glasova (2017). Within ter Off-beat (2011) in Solo (2016) tvorijo trilogijo solo predstav.

Je soustanovitelj mednarodno uspešnega plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerim je soustvaril tri celovečerne plesne predstave, Opening Night (2007), Journey Home (2009) in Fragments (2012), in v njih nastopal na več kot 200 ponovitvah po vsem svetu. Za svoje delo je dobil več priznanj in nagrad, med drugim nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa.

S predstavo Fight Bright Tomašik zaokrožuje koreografsko trilogijo skupinskih predstav. V njej nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal že v predstavah Sezona lova in Silver Blue.

Predstava Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo, prepoznavanje, sočutje in dialog. Silo uporablja za znanje in obrambo, nikoli za napad. Tveganje izkorišča za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki odvede duha nazaj k izvoru njegovih spopadov. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

Ustvarjalci in izvajalci predstave so poleg Tomašika še Diego Alvarez Sanou iz Kostarike, Alessandro Sollima iz Italije ter Špela Vodeb (tudi asistentka koreografa) in Tina Valentan iz Slovenije. Avtorsko glasbo podpisuje francoski skladatelj Simon Thierree, scenografijo in kostumografijo pa Jasna Vastl. Ponovitvi bosta 9. in 10. oktobra v Plesnem teatru Ljubljana.