STA, 8. 11. 2019

V Cankarjevem domu glasbena predstava za otroke na temo odnosa do živali

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bodo popoldne gostili Slovensko stalno gledališče iz Trsta s koprodukcijsko glasbeno predstavo za otroke Ferija Lainščka in Lojzeta Krajnčana Na dvorišču, ki jo režira Ivana Djilas. Predstava, v kateri igrata Romana Krajnčan in Danijel Malalan, pripoveduje zgodbo o dveh sosedih in domačih živalih.
:
:

Foto: Luca Quaia

Gospa Romana in gospod Ferdo sta soseda. Oba kmetujeta in na njunem dvorišču je polno živali. Toda dvorišče je razmejeno z ograjo. To pa zato, ker se soseda po značaju in odnosu do živali zelo razlikujeta. Gospa Romana ima živali rada, pušča jim, da se prosto gibljejo, jih ne privezuje in ne zapira v kletke, medtem ko gospod Ferdo ravna prav nasprotno. Pri njem so živali privezane, zaprte, uporablja jih za delo in pridobivanje hrane, je vsebina predstave opisana na spletni strani tržaškega gledališča.

Ferdove živali zato večkrat pobegnejo na svobodo, večkrat kar h gospe Romani, zaradi česar se soseda ves čas prerekata. Potem pa si nekega dne gospod Ferdo zlomi nogo in ne more več skrbeti zase in za živali. Romana mu ponudi pomoč, a le, če ji obljubi, da bo spremenil svoj odnos do živali. Ferdo spozna, da je bil njegov odnos napačen in krivičen, zato odstrani ograjo, da se lahko živali prosto gibljejo, soseda pa zaživita v slogi.

V predstavo so vključene pesmi o živalih Muca, Pujs, Petelinček, Kuža Goldi, Goska Neža, Konjiček, Zajček, Krava in Na dvorišču. Avtor besedila in pesmi je Lainšček, avtor glasbe pa Krajnčan. Pri glasbeni pripravi pesmi so se Krajnčanu (EVI, ustna harmonika, klaviature, melodika) pridružili še glasbeniki Primož Grašič (kitara, ukulele), Boštjan Gombač (drumla, fujara, lončeni boben, ostala tolkala), Robert Jukič (kontrabas) in Kristijan Krajnčan (bobni in tolkala).

Za kostume za predstavo je poskrbela Jelena Prokovič, koreograf je bil Žigan Krajnčan, pod oblikovanje in izdelavo lutk se podpisuje Barbara Bulatović. Predstava je nastala v koprodukciji SSG in DreamArt v sodelovanju s Cankarjevim domom in SKD Tabor.

SSG Trst, CD, Na dvorišču

Povezani dogodki