STA, 7. 2. 2019

Boris Kobal se umika z vseh odrov

Boris Kobal je danes sporočil, da se umika iz predstave Špas teatra Pismo rosno! Vsega je kriv poštar, katere soavtor je Marko Pokorn. Ob tem se je opravičil vsem, ki so si želeli še ogledati predstavo, a kot je zapisal, preprosto ne zmore več.

Foto: Aljaž Malovrh

"Trenutno zaradi vsega, kar se dogaja, nisem v stanju, da bi lahko nastopal. Opravičujem se vsem tistim, ki ste želeli videti mojo predstavo, ampak poskušajte razumeti, da v dani situaciji nisem zmožen nastopati. Organizatorji so mi zagotovili, da bodo vsem, ki so že kupili vstopnice, povrnili vplačane zneske. Opravičujem se tudi vsem, ki ste si predstavo želeli ogledati, ampak preprosto ne zmorem več," je zapisal Boris Kobal.

Ponovno je poudaril, da se zaveda, da ni ravnal prav, ko je prevedel delo drugega avtorja (La prova generale Alda Nicolaja, op.a.) in se pod njega podpisal s svojim imenom. "Vem, da je moje dejanje vredno obsodbe. Zato sem tudi ponovno opravičujem slovenski javnosti, gledalcem, kolegom igralcem in režiserjem," je zapisal in spomnil, da je SLG Celje povrnil vseh 13.000 evrov, ki jih je prejel za dramo Profesionalci espe, ki se je izkazala za plagiat, ter je s potomci avtorja uredil vse potrebno, da je besedilo predstave, ki jo je režiral Jaša Jamnik, sedaj njegov uradni prevod.

Hkrati je zapisal, da je pokril tudi stroške avtorskih pravic za naslednjih deset predstav, a se je celjsko gledališče v ponedeljek odločilo, da predstavo dokončno umakne s sporeda. V gledališču so sicer ob tem pojasnili, da nimajo pridobljenih pravic za uprizarjanje Nicolajeve komedije Generalka in dodali, da pravice do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Kobal, "pač pa drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge". 

Kobalu so v ponedeljek v Šentjakobskem gledališču izrekli tudi izredno odpoved z mesta direktorja in umetniškega vodje. V izjavi je zapisal, da je trenutno brez službe. "Zato se umikam tudi z vseh odrov. Hvala tudi tistim, ki ste mi kljub napaki, ki sem jo storil, stali ob strani," je svoj zapis sklenil Kobal.

Gledališče Celje, Boris Kobal, Šentjakobsko gledališče, Profesionalci espe

Nataša

Druga priložnost je za okolja visokih moralnh in poslovnih standardov, kot je Amerika. Poiščimo primerjavo. Čez lužo je pervertit z nakladanju o uživanju med posilstvom dobil brco, pri nas bi kvečjemu nagrado. In ni bilo kulturista, ki bi se postavil politični korektnosti brezkompromisno v bran, ker paraziti čakajo na možnost osebnega stiskanja pri koritu. 7. 2. 2019