STA, 7. 12. 2019

V Cankarjevem domu otroška glasbena predstava z Romano Kranjčan

V Cankarjevem domu bodo v nedeljo gostili Slovensko stalno gledališče iz Trsta s koprodukcijsko glasbeno predstavo za otroke Ferija Lainščka in Lojzeta Krajnčana Na dvorišču, ki jo režira Ivana Djilas. Kot je povedala Romana Krajnčan, ki v predstavi igra, je sporočilo predstave aktualno, saj govori o odnosu do ljudi in živali ter ekologiji.
:
:
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Obenem je "to predstava o prijateljstvu, o veselju do življenju, ki jo zaznamuje odlična glasba," je dodala Romana Krajnčan, ki upodablja gospo Romano, ki je v začetku v sporu s sosedom, ki ga igra Danijel Malalan.

V predstavo so vključene pesmi o živalih, kot so muca, pujs, petelinček, kuža Goldi, goska Neža, konjiček, zajček in krava. Uglasbena so še neobjavljena Lainščkova besedila pesmi, ki jih je nekaj nastalo prav za to predstavo. Avtor glasbe, ki je posneta, je Lojze Krajnčan.

Petinštiridesetminutna predstava, ki je namenjena malčkom oziroma otrokom od tretjega leta, je humorna in poučna hkrati. Kot je pojasnila Romana Kranjčan, predstave za otroke, ki morajo biti interaktivne, zahtevajo posebno občutljivost ter znanje. Kljub temu so otroške predstave v slovenskem prostoru podcenjene, meni umetnica, ki že 30 let ustvarja za otroke.

V središču predstave Na dvorišču sta soseda gospa Romana in gospod Ferdo. Oba kmetujeta in na njunem dvorišču je polno živali. Toda dvorišče je razmejeno z ograjo. To pa zato, ker se soseda po značaju in odnosu do živali zelo razlikujeta. Gospa Romana ima živali rada, pušča jim, da se prosto gibljejo, jih ne privezuje in ne zapira v kletke, medtem ko gospod Ferdo ravna prav nasprotno. Pri njem so živali privezane, zaprte, uporablja jih za delo in pridobivanje hrane, je vsebina predstave opisana na spletni strani tržaškega gledališča.

Ferdove živali zato večkrat pobegnejo na svobodo, večkrat kar h gospe Romani, zaradi česar se soseda ves čas prerekata. Potem pa si nekega dne gospod Ferdo zlomi nogo in ne more več skrbeti zase in za živali. Romana mu ponudi pomoč, a le, če ji obljubi, da bo spremenil svoj odnos do živali. Ferdo spozna, da je bil njegov odnos napačen in krivičen, zato odstrani ograjo, da se lahko živali prosto gibljejo, soseda pa zaživita v slogi.

Pri glasbeni pripravi pesmi so se Krajnčanu (ustna harmonika, klaviature, melodika) pridružili še glasbeniki Primož Grašič (kitara, ukulele), Boštjan Gombač (drumla, fujara, lončeni boben, ostala tolkala), Robert Jukič (kontrabas) in Kristijan Krajnčan (bobni in tolkala).

Za kostume za predstavo je poskrbela Jelena Prokovič, koreograf je bil Žigan Krajnčan, pod oblikovanje in izdelavo lutk se podpisuje Barbara Bulatović. Predstava je nastala v koprodukciji SSG Trst in DreamArt v sodelovanju s Cankarjevim domom in SKD Tabor.

SSG Trst, CD, Na dvorišču

Povezani dogodki