STA, 26. 9. 2017

V Bolšoju za december napovedali premiero baleta o Nurejevu

Moskovsko gledališče Bolšoj bo decembra vendarle uprizorilo baletno predstavo o življenju sovjetskega plesalca Rudolfa Nurejeva. Premiera baleta je bila julija odpovedana v zadnjem hipu, režiser uprizoritve Kiril Serebrenikov pa je trenutno v hišnem priporu. The Guardian poroča, da bo po pooblastilu Serebrenikova vaje vodil koreograf Jurij Posokov.
:
:

Bolšoj teater / Foto: Theefer, via Wikimedia Commons

Homoseksualno usmerjeni plesalec Nurejev je iz Sovjetske zveze emigriral na Zahod in dosegel svetovno slavo, leta 1993 pa umrl za posledicami aidsa. Uradna razlaga za julijsko odpoved baleta o njem je bila, da predstava še ni pripravljena, vodstvo gledališča pa je zanikalo vse druge domneve in obtožbe.

The Guardian je julija poročal, da bi lahko bila produkcija, ki odkrito prikazuje Nurejevo homoseksualnost, po govoricah sodeč neprimerna za glavni oder Bolšoja. Za gledališče, ki je znano tako po spletkah v zaodrju kot po vrhunskih opernih in baletnih uprizoritvah, pa je odpoved te najbolj pričakovane predstave v sezoni po mnenju časnika pomenila škandal.

Poleg tem, ki jih balet odpira, so mnogi namigovali, da je težava tudi v režiserju Serebrenikovu, ki je pri svojem delu pogosto kritičen do ruske oblasti. Ob julijski odpovedi predstave je bil Serebrenikov del preiskave v povezavi z domnevno krajo državnih sredstev, namenjenih umetnosti. Konec avgusta pa so ga ruske oblasti zaradi navedenega razloga tudi pridržale in je trenutno v hišnem priporu.

Številni priznani umetniki v pridržanju priznanega ruskega režiserja, ki je pustil pečat v gledališču, operi in na filmu, prepoznavajo izvajanje pritiska na umetniško svobodo, sam Serebrenikov pa je dejal, da so obtožbe proti njemu "absurd". Režiserjevi podporniki so glasni in se obračajo tudi na ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj posreduje.

Premiera baleta o Nurejevu bo na sporedu gledališča Bolšoj 9. in 10. decembra. Direktor gledališča Vladimir Urin je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da je govoril s Serebrenikovim, ki je dovolil, da nadaljujejo s postavitvijo baleta v njegovi odsotnosti. Dodal je, da bo vaje za enkrat vodil koreograf Jurij Posokov, ki lahko sodišče zaprosi, da stopi v stik z režiserjem, če bo potreboval kakšen nasvet glede predstave.

Serebrenikovu je hišni pripor odrejen do 19. oktobra, sodišče pa lahko odloči o njegovem podaljšanju.

Bolšoj