STA, 6. 6. 2018

Provokativni balet o Nurejevu v Moskvi pobral več nagrad benois

Baletna predstava o življenju sovjetskega plesalca Rudolfa Nurejeva, ki odkrito prikazuje Nurejevo homoseksualnost in tako preizkuša strpnost Kremlja, je v torek v Moskvi prejela več prestižnih baletnih nagrad benois. Med nagrajenci je bil tudi režiser uprizoritve, ki pa je zaradi hišnega pripora ni uspel dokončati, Kiril Serebrenikov.
:
:

Bolšoj teater / Foto: Theefer, via Wikimedia Commons

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je balet o Nurejevu prejel nagrado za najboljšega plesalca, najboljšega skladatelja, najboljšega koreografa in najboljšo produkcijo. Nagrado, ki jo je leta 1991 ustanovilo Mednarodno plesno združenje, je v imenu Serebrenikova v moskovskem gledališču Bolšoj prevzel skladatelj Ilja Demutski.

Rudolf Nurejev je bil eden najbolj priljubljenih baletnikov 60. in 70. let minulega stoletja. Iz Sovjetske zveze je emigriral na Zahod in dosegel svetovno slavo, leta 1993 pa je umrl za posledicami aidsa.

Premiera baleta o njegovem življenju je bila julija lani v zadnjem hipu odpovedana. Direktor gledališča Bolšoj Vladimir Urin je zatrdil, da predstava še ni pripravljena ter da je ne prestavljajo zaradi pritiskov ruske vlade. Zatem je ruska agencija Tass poročala, da so produkcijo prestavili na zahtevo ministra za kulturo Vladimirja Medinskega in se pri tem sklicevala na vir blizu ministru.

The Guardian je tedaj poročal, da bi lahko bila produkcija, ki odkrito prikazuje Nurejevo homoseksualnost, neprimerna za glavni oder Bolšoja. Za gledališče, ki je znano tako po spletkah v zaodrju kot po vrhunskih opernih in baletnih uprizoritvah, pa je odpoved te najbolj pričakovane predstave v sezoni po mnenju časnika pomenila škandal.

Poleg tem, ki jih balet odpira, so mnogi namigovali, da je težava tudi v režiserju Serebrenikovu, ki je pri svojem delu pogosto kritičen do ruske oblasti. Ob julijski odpovedi predstave je bil Serebrenikov del preiskave v povezavi z domnevno krajo državnih sredstev, namenjenih umetnosti. Konec avgusta pa so ga ruske oblasti zaradi navedenega razloga tudi pridržale in mu odredile hišni pripor. Balet so nato na oder gledališča Bolšoj, kjer je bil premierno uprizorjen decembra, postavili v Serebrenikovi odsotnosti.

Od leta 1992 je pokrovitelj podeljevanja nagrad benois Unesco. Poimenovana je po Aleksandru Nikolajeviču Benoisu (1870-1960), ruskemu gledališkemu umetniku, likovnemu kritiku, slikarju, pisatelju in enemu od utemeljiteljev ruske secesije.

Rudolf Nurejev