STA, 21. 12. 2010

V Areni Stožice spektakel Pepelka na ledu

Arena Stožice bo v nedeljo, 26. decembra, ob 17. uri gostila Sanktpeterburški državni balet na ledu, ki bo uprizoril spektakel Pepelka na ledu. Pravljični liki bodo v koreografiji Konstantina Rassadina plesali na glasbo Sergeja Prokofjeva.
:
:


Baletna predstava na ledu snov jemlje v pravljici Pepelka bratov Grimm, ki predstavlja preobrazbo revne sirote v princeso. Pepelka, dobra vila in celotno dvorno spremstvo drsijo v plesnih prizorih lahkotno po ledu, kot bi kljubovali težnosti, medtem ko se mačeha in njeni hčerki trudijo pritegniti pozornost z bojnimi obrati in skoki. Skoki Pepelke in njenega princa ter čar Prokofjeve baletne glasbe bodo gledalca popeljali v neskončen svet domišljije, so ob predstavi zapisali organizatorji.

Koreograf Rassadin je več kot 23 let nastopal kot baletni solist v Mariinskem gledališču. Med drugim je plesal s priznanimi plesalci, kot so Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov in Natalia Dudinskaja. Pri predstavi Pepelka na ledu sodeluje več priznanih ruskih drsalcev, tudi olimpijca Olga Ivanova in Andrej Stroganov.

Zasedbo je leta 1967 ustanovil Konstantin Bojarski. V Hrestaču Čajkovskega je prvič združil umetnostno drsanje s klasičnim ruskim baletom. Skozi leta se je repertoar zasedbe razširil, izboljšale pa so tudi njene tehnične zmogljivosti. Kot zanimivost velja omeniti, da fundus baletnikov na ledu obsega kar 800 kostumov.

Današnjo zasedbo vodi umetniški direktor Konstantin Rassadin, ki je tudi koreograf večine produkcij. Repertoar zasedbe zajema slovita baletna dela, kot so Labodje jezero, Trnuljčica, Romeo in Julija in Hrestač. Uprizorili so že več kot 7000 predstav po vsem svetu.

Večina drsalcev je v individualnih nastopih ali v dvojicah osvojila ruska in mednarodna priznanja v umetnostnem drsanju. Pozneje so vadili z Rassadinom, da bi elemente atletskega umetnostnega drsanja združili z elementi klasičnega ruskega baleta v visoko umetniško in elegantno enoto.

Sanktpeterburški državni balet na ledu se je v sklopu svetovne turneje, ki so jo izvedli ob 300-letnici mesta St. Petersburg, v Sloveniji prvič predstavil januarja 2009 v hali Tivoli. Takrat so odplesali Labodje jezero Čajkovskega.