STA, 20. 11. 2023

V APT premiera Anatomija zamolka - Smrekar versus Cankar

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo v režiji Juša Zidarja v ponedeljek ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Anatomija zamolka - Smrekar versus Cankar. Hinko Smrekar in Ivan Cankar, kronista, kritika in vizionarja svoje dobe, ponujata pronicljiv vpogled v genotip naroda in v kolektivno narodno zavest, so zapisali pri APT.
:
:
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Predstava je nastala po njunih besedilih. Karikaturist, slikar, grafik in ilustrator Smrekar ter književnik Cankar sta bila sicer sodobnika, prijatelja in umetnika, katerih pogled sega tako rekoč v epicenter slovenske identitete in mentalitete, so dodali.

Ustvarjala sta z jasnim družbenopolitičnim stališčem in ostrim kritičnim pogledom. Povezovala ju je predvsem satirična naracija, oba pa sta imele tudi svojevrsten slog. Vsak v svojem umetniškem izrazu sta zgradila dve "izmed najbolj ikoničnih poetik slovenske moderne, katerih sinonima sta Cankarjevo leposlovje in Smrekarjeva grafika", so pristavili v novomeškem gledališču.

Nekako sočasno sta gradila svojstveni, a hkrati sorodni umetniški poetiki, izvirajoči iz sorodnega doživljanja realnosti in vloge umetnosti v njej. Zato ni naključje, da sta se srečala na življenjski poti in poleg osebnega vzpostavila tudi tesen delovni odnos.

Sočasno in med seboj oplajajoče sta ustvarjala opus nekaterih najbolj ikoničnih podob zgodovine slovenske umetnosti preteklega stoletja, metafor in alegorij slovenstva, ki ne povzemajo le geneze kolektivnega družbenega arhetipa, temveč služijo tudi kot farsičen opomin, da se zgodovina ponavlja, in da se "večno vračamo na začetek; menjamo gospodarje, bič pa ostaja kot tudi naš skrivljeni hrbet". Zavestno sta torej lomila mit o gospodarju in hlapcu in dajala svoj umetniški atribut, angažma in koncept hlapcu, Slovencu, Evropejcu, vsakomur, so še zapisali v Anton Podbevšek Teatru.

Anatomija zamolka - Smrekar versus Cankar je koprodukcija APT in Lutkovnega gledališča Maribor. Nastopili bodo Maruša Majer, Mario Dragojević in Gregor Prah. Avtor uprizoritvenega besedila je Jernej Potočan. Scenografija je delo Branka Hojnika. Kostumografijo je prispevala Mia Popovska, avtor glasbe je Marjan Nečak.

Iz APT so še sporočili, da je Anatomija zamolka - Smrekar versus Cankar njihova 90. premiera.

Anatomija zamolka - Smrekar versus Cankar, Juš Zidar, APT