STA, 18. 6. 2023

Na gledališkem festivalu Zlati lev v Umagu tudi dve slovenski monodrami

Na 24. festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, ki se začenja v ponedeljek, se bosta za veliko nagrado žirije zlati lev potegovali tudi dve slovenski predstavi. Prva je Vse sijajne stvari v režiji Nataše Barbare Gračner in druga Stena v morju/Sea Wall v režiji Borisa Cavazze.
:
:
Vse sijajne stvari / Foto: Peter Uhan
Stena v morju / Foto: Dean Grgurica

Predstava Sea Wall, ki temelji na delu Simona Stephensa, prihaja iz Gledališča Koper in bo v Umagu na ogled v petek. Uprizorjena je italijanskem jeziku, v njej pa igra italijansko-slovenski igralec Francesco Borchi. V dramskem monologu protagonist podoživlja spomine zadnjih let, kljub pozitivni energiji in želji po življenju, ki jo nenehno poskuša prenesti na občinstvo, pa se spomini pretakajo v melanholijo in se lomijo, kot da protagonist poskuša nekaj zadušiti.

Monodrama Duncana MacMillana v režiji Nataše Barbare Gračner, v kateri igra Uroš Fürst, prihaja z odra ljubljanske SNG Drame in bo na sporedu v soboto. Pripovedovalec, kot pravi avtor igralcu v drami, prek travmatičnih življenjskih izkušenj izpove svojo zgodbo, v kateri kljub travmam začne že v zgodnji mladosti pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti.

Festival Zlati lev, ki ga umetniškovodi njegov ustanovitelj Damir Zlatar Frey, se bo sicer začel v ponedeljek in končal v nedeljo. Letos se posveča temeljem komornega gledališča, kot sta monodrama in duodrama.

Festival bo v mestnem gledališču v ponedeljek odprla predstava Svinje iz Dramskega studia Umag, ki jo je režiral Sven Begić in v kateri igrata Caterina Vižintin in Luana Kličić. Sklenili ga bodo v nedeljo s slovesno podelitvijo nagrade strokovne žirije zlati lev ter nagrade občinstva.

Stena v morju, Zlati lev, Hrvaška, Vse sijajne stvari, Umag