STA, 16. 7. 2021

V 110. letu umrla francoska igralka Renee Dorleac

V 110. letu starosti je konec tedna umrla francoska igralka Renee Dorleac, je francoskim medijem v četrtek sporočila njena družina. Igralka z umetniškim imenom Renee Simonot je imela za seboj dolgo gledališko kariero, med drugim je tri desetletja igrala v znamenitem pariškem gledališču Odeon. Bila je mati znane filmske igralke Catherine Deneuve.
:
:

Foto: Pixabay

Renee Dorleac, rojena 10. septembra leta 1911 v pristaniškem mestu Le Havre v severozahodni Franciji, je svojo gledališko pot začela v pariškem Odeonu, kjer je igrala 30 let, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Bila je tudi ena prvih francoskih igralk, ki se je preizkusila v sinhronizaciji filmov. Svoj glas je tako v francoskih sinhronizacijah med drugim posodila ameriškim filmskim igralkam Olivii de Havilland, Judy Garland in Esther Williams.

Po koncu druge svetovne vojne se je za nekaj let umaknila iz javnega sveta in se posvetila štirim hčerkam. Prvo hčerko Danielle, rojeno še pred vojno, je imela z igralcem Aimejem Clariondomm, s katerim sta se kmalu razšla, tri hčerke - Francoise, Catherine in Sylvie - pa so rodile v zakonu z z igralcem Mauricejem Dorleacom, ki je umrl leta 1979.

Danes 77-letna Catherine, profesionalno znana s priimkom Deneuve, velja za eno najbolj priljubljenih francoskih filmskih igralk. Med drugim je zaigrala v uspešnem muzikalu Cherbourški dežniki (1964), ki ga je režiral Jacques Demy in v drami Luisa Bunuela Belle de Jour (1967).

S sestro Francoise Dorleac je nastopila tudi v uspešnem Demyjevem muzikalu The Young Girls of Rochefort (1967). Francoise je sicer v kratki karieri, ki jo je leta 1967 prekinila usodna prometna nesreča, med drugim zaigrala v glavni vlogi v filmu Romana Polanskega Slepa ulica (1966), še piše AFP.

Renee Dorleac