STA, 10. 2. 2014

Umrla igralka Milena Muhič

V 77. letu starosti je umrla igralka Milena Muhič. Bila je članica Drame SNG Maribor, kjer je bila pogosto nosilka repertoarja, nastopala pa je tudi v filmih in televizijskih nadaljevankah. Za svoje gledališko poustvarjanje je leta 1993 prejela Borštnikov prstan, danes poroča Večer.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Milena Muhič je po študiju na AGRFT leta 1964 postala članica mariborske Drame, ki ji je ostala zvesta do upokojitve. Bila je izrazito karakterna igralka, najprepričljivejša v komedijskih vlogah in vlogah preprostih žensk.

Med njene najpomembnejše vloge sodijo: Francka in Lojzka v Cankarjevih dramah Kralj na Betajnovi in Hlapci, Mira v Hiengovem Izgubljenem sinu, Laura Lenbach v Krleževi igri Gospoda Glembajevi, Gertruda v Shakespearovem Hamletu, Klitajmnestra v Ajshilovi Oresteji.

V komedijah je bila zlasti uspešna kot Kremžarjeva v Partljičevih delih Ščuke pa ni in O, ne, ščuke pa ne ter Linhartovka in Micka v Kreftovih Kranjskih komedijantih. Občinstvu se je priljubila tudi z monodramo Lizika Milenka Vučetića, piše v velikem slovenskem biografskem leksikonu Osebnosti.

Prejela je vsa pomembna nacionalna priznanja: leta 1975 Severjevo nagrado, leta 1976 nagrado Prešernovega sklada, leta 1973 Borštnikovo nagrado in leta 1993 Borštnikov prstan.

Žalna seja bo v sredo, 12. februarja 2014, ob 12. uri v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.