STA, 24. 7. 2019

Balet SNG Maribor razprodal obe predstavi v Bolšoju

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je v slovitem ruskem gledališču Bolšoj v Moskvi, kjer gostuje s sodobnim baletom Peer Gynt Edwarda Cluga razprodal obe predstavi. "Gre za veliko priznanje naši kulturi in edinstvenim dosežkom slovenskega baleta," je ob tem dejal Clug.
:
:
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor

"V tem letu, ko praznujemo stoletnico SNG Maribor, in v sezoni, ko slavimo stoletnico ustanovitve profesionalnega baleta v Sloveniji, mariborski Balet skozi to gostovanje slovenskemu baletu poklanja najlepše darilo," je o gostovanju povedal koreograf in umetniški vodja mariborskega Baleta Clug.

Za moskovski Bolšoj je novembra lani koreografiral Petruško na glasbo Igorja Stravinskega, v prihajajoči 244. sezoni gledališča pa bo maja 2020 na glasbo Schnittkeja in Šostakoviča koreografiral Mojstra in Margareto.

Kot so danes sporočili iz SNG Maribor, to gostovanje doživlja kot preplet prejšnjih in zdajšnjih izkušenj s tem mestom in tem gledališčem. "Tokrat imam občutek, da gre za poglabljanje odnosa, za nadaljevanje poznanstva, kar je ključno pred velikim projektom, ki me čaka naslednje leto," je dejal.

Celovečerni pripovedni balet Peer Gynt, ki je bil v Bolšoju na sporedu v torek, ponovili pa ga bodo še danes, je pustolovsko koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe. Balet je koreograf Clug zasnoval po istoimenski norveški dramski pesnitvi Henrika Ibsena iz leta 1867 in na glasbo Edvarda Griega.

Predstava je takoj navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko doma in v tujini, Clug pa jo je po praizvedbi v Mariboru leta 2015 uprizoril na številnih svetovnih baletnih odrih. Najodmevnejša postavitev je bila v začetku lanskega leta v Dunajski državni operi.

V gledališču Bolšoj je balet doživel moskovsko premiero. Po besedah generalnega direktorja tega gledališča Vladimirja Urina je Clug eden najbolj zanimivih koreografov današnjega časa. "Ima redek talent - talent pripovedovati zgodbe skozi gledališko govorico, skozi gib in ples," je izpostavil.

Naslovno vlogo bo odplesal Denis Matvijenko. "Denis je plesal v Bolšoju in naše občinstvo ga je videlo utelesiti veliko klasičnih likov. Moskva je sicer že videla Peera Gynta v koreografiji Johna Neumeierja. Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga predstavlja koreografov poskus konceptualizirati mrežo življenja, da bi se ustavili in razmislili o najpomembnejših vprašanjih naših usod," je ob gostovanju za posebno programsko knjižico zapisal Urin.

Za priložnost, da predstavijo eno najuspešnejših predstav mariborskega Baleta v zibelki ruske baletne tradicije, se je Urinu zahvalil direktor SNG Maribor Danilo Rošker. Ob gostovanju je zapisal, da "je to nedvomno trenutek, ko sanje vsakega baletnega plesalca, ki nastopi na odrskih deskah moskovskega gledališča Bolšoj, postane resničnost in eden vrhuncev v življenju vsakega umetnika".

"Poleg tega smo še posebej hvaležni, da je to povabilo prišlo v letu praznovanja stoletnice Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, ki je bilo ustanovljeno 1919, čeprav gledališka tradicija v mestu izvira že iz začetka 18. stoletja. Iskreno upam, da bo rusko občinstvo uživalo v tej izjemni baletni predstavi, ki je nedvomno ena od najbolj odmevnih del Edwarda Cluga, in se veselim nadaljnjih priložnosti za uspešno medsebojno sodelovanje med obema gledališčema," je dodal.

SNG Maribor, Bolšoj, Peer Gynt, Rusija

Povezani dogodki