STA, 4. 5. 2019

Umrla gledališka kritičarka in dramaturginja Lejla Švabič

V starosti 37 let se je poslovila gledališka kritičarka in dramaturginja Lejla Švabič, poročajo spletni mediji. Bila je dolgoletna sodelavka kulturne redakcije MMC ter dramaturginja v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer so ob smrti zapisali: "Dramaturginja, s širokim, a blagim vpogledom v vse, kar je človeškega."

Foto: osebni arhiv

Leta 1981 v Ljubljani rojena Lejla Švabič je na oddelku za primerjalno književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala na temo Dramatizacija in zgledališčenje romana. Prve izkušnje v novinarstvu je pridobivala v kulturnem uredništvu MMC, kjer je, kot piše portal, od najširšega poročanja o kulturi postopoma prehajala k strokovni obravnavi in kritičnemu presojanju odrske umetnosti.

Gledališke izkušnje je prvenstveno nabirala v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer so jo opisali kot "strokovno in karakterno zanesljivo" sodelavko. "Drobna dama, brez katere novinarske konference, vaje in premiere ne bodo nikoli več iste. Pa če živimo sto let, ne bomo doumeli, po kakšni logiki prihaja smrt," so še zapisali.

V omenjenem gledališču je bila dramaturginja v predstavi Gloria v režiji Branka Šturbeja, kot asistentka dramaturgije pa je sodelovala še v predstavah Čarovnice iz Eastwicka režiserja Slanislava Moše, Vranja vrata režiserja Aleksandra Popovskega, 3 zime režiserke Barbare Hieng Samobor in Orlando, prav tako v režiji Barbare Hieng Samobor.

Z Aleksadrom Popovskim je sodelovala tudi kot asistentka dramaturgije pri predstavi Merlin ali Pusta dežela pod okriljem SNG Drama Ljubljana.

Lejla Švabič se je smrtno ponesrečila v četrtek pri izviru Bistrice.

Lejla Švabič