STA, 1. 10. 2018

Umrl srbski igralec Predrag Ejdus

V Beogradu je v petek, 28. septembra 2018, zvečer po dolgi bolezni v 72. letu preminil priznani srbski gledališki in filmski igralec Predrag Ejdus. Ejdus je v svoji karieri ustvaril več kot 200 dramskih vlog, nastopil v 50 filmih in v okoli 80 televizijskih produkcijah ter posnel okoli 200 radijskih dram za Radio Beograd.
:
:

Foto: Pexels

Predrag Ejdus se je rodil 24. julija 1947 v Beogradu. Takoj po diplomi iz igre na Akademiji za gledališče, film in televizijo leta 1972 je bil angažiran v ansambel Drame beograjskega narodnega gledališča in bil njegov del vse do leta 1993, ko je kariero nadaljeval v Jugoslovanskem dramskem gledališču.

Kot navajajo srbski mediji, je Ejdus s svojimi vlogami pustil izjemen pečat v srbski gledališki in filmski umetnosti. Nekoč je dejal, da ga "želja po igri ni nikoli minila, niti v najtežjih trenutkih".

Med letoma 1985 in 1989 je bil po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina predsednik Združenja dramskih umetnikov Srbije, leta 2000 je bil sprva izredni, od leta 2006 pa redni profesor na umetniški akademiji.

Na letošnjem 47. festivalu Dnevi komedije so Ejdusu, sicer prejemniku številnih nagrad in priznanj, podelili nagrado za življenjsko delo. Ob priložnosti je dejal, da mu je v čast prejeti nagrado, ki ga postavlja ob vse srbske "gledališke barde". Znan je bil predvsem po komedijah, sam pa je komedijo smatral za vrhunec gledališkega ustvarjanja.

Ena od kultnih vlog, po kateri se bo mnogim zapisal v spomin, je vloga Hrvata v komediji Šovinistična farsa, v kateri je zaigral ob boku Josifa Tatića v vlogi Srba.

Predrag Ejdus