STA, 23. 4. 2023

Igor Pison kot prvi Slovenec režiral abonmajsko predstavo tržaškega opernega gledališča Verdi

Tržaški Slovenec Igor Pison se kot prvi Slovenec podpisuje pod režijo abonmajske predstave uglednega tržaškega opernega gledališča Verdi. Premiera nove različice baročne opere Orfej in Evridika je bila v Trstu pretekli teden.
:
:

Igor Pison / Foto: Arhiv SSG Trst

Za deželno uredništvo Furlanije Julijske krajine italijanske televizije Rai je režiser Igor Pison pojasnil, kako je prišlo do sodelovanja pri operi Orfej in Evridika nemškega skladatelja 18. stoletja Christopha Willibalda Glucka.

Kot je povedal režiser, so ga k sodelovanju v tržaškem Verdiju povabili letos poleti, kar je rade volje sprejel, čeprav je tudi izvedel, da načrtujejo postavitev opere že to sezono. Za njegove ritme je, kot je dejal, precej neobičajno tako hitro ustvarjati, a je razumel, da se je opernemu gledališču zdelo zelo pomembno čim prej ponuditi občinstvu nekaj novega in da želijo tip projekta, ki je zgrajen tudi okrog tržaškosti.

Vzdušje pri delu je bilo po besedah Pisona nepričakovano zelo prijetno, tudi zato, ker je veliko ljudi v Verdiju dvojezičnih in so veliko govorili slovensko.

Postavitev je po poročanju omenjenega medija doživela veliko aplavzov in tudi nekaj žvižgov, za katere je Pison dejal, da so z režiserskega vidika prav tako dobrodošli, saj to pomeni, da je predstava pri občinstvu vzbudila reakcijo. Hkrati je prejel odzive velikega števila ljudi, ki poznajo to opero iz prejšnjih postavitev, in so bili s sedanjo postavitvijo zadovoljni.

Tržaško operno gledališče Verdi, Igor Pison, Italija