STA, 6. 8. 2019

Ulična razstava tandema Eclipse kot preddogodek festivala Mladi levi

Mednarodni festival Mladi levi bo letos potekal od 24. do 31. avgusta. Umetnike, mislece in občinstvo bo združil v skupnih raziskovanjih pod površjem, v prehajanju skozi različne plasti stvari in odnosov do družbe, so zapisali v Bunkerju. Festival drevi napoveduje odprtje razstave tandema Eclipse v Ulični galeriji Tam-Tam na Vegovi.
:
:

V zavodu Bunker, ki organizira festival Mladi levi, so združili moči s podjetjem Tam-Tam in pripravili ulično razstavo festivalskih umetnic Tine Kolenik in Samire Kentrić, ki letos pod imenom Eclipse beležita že 20 let skupnega ustvarjanja. Ob odprtju razstave Monstrum Nostrum, podnaslovljene Udomačitev tujerodnih vrst v naših vodah (predogled), bosta vizualni umetnici ob 19. uri izvedli tudi otvoritveni performans.

Razstava, ki bo v Ulični galeriji Tam-Tam na Vegovi na ogled do 3. septembra, je nastala kot odziv na razstavo Invazivke na poti, ki je bila spomladi postavljena v avli ministrstva za okolje in prostor. Ob njej so zapisali, da razstava prikazuje, kaj so tujerodne vrste, kako pridejo k nam, na kakšen način se širijo in kako je mogoče preprečiti njihov negativen vpliv na naravo, gospodarstvo in zdravje ljudi.

"Tandem Eclipse ugotavlja, da identično govorico uporabljajo tudi drugi deli državne administracije pri ravnanju s človeškimi tujerodnimi vrstami: begunci in begunkami, migrantkami in migranti. To govorico želi vizualizirati. Skozi podobe izpostavi znani postopek tukajšnjega zakramenta, ki pripadnika ali pripadnico tuje vrste s pomočjo vode očisti preteklosti in tako omogoči članstvo v skupnosti. V njej mora nekdanji tujek prevzeti lokalne vrednote in navade, s čimer naj bi se še dodatno izničilo možnost negativnega vpliva na okolico," sta umetnici zapisali ob razstavi. Avtor fotografij je Dejan Ulaga, njegovi asistentki sta bili Gaja Mödendorfer in Iris Kovačič.

Kot festivalski umetnici bosta Eclipse v ospredju 22. Mladih levov tudi s pregledno razstavo ob dveh desetletjih delovanja, ki bo naslovljena zgolj Monstrum Nostrum. Na odprtju festivala bosta po nekajletnem zatišju predstavili svoj novi performans, ki bo prevpraševal, "kdo so današnji drugi, koga pere voda, preden lahko stopi na našo stran in kdo s(m)o pošasti". 

Eclipse sta vizualni umetnici, ki delujeta tudi vsaka zase, na skupni performerski poti pa sta se zavezali podobe uprizarjati. "Ustvarjata podobe, ki prikujejo pogled, ga zavežejo, včasih tudi s subverzijo pornografske imažerije - k razmisleku in opredelitvi; da se v tem svetu, kjer nas bombardirajo s podobami, kakšna le izlušči od drugih in nas izzove," so zapisali pri Bunkerju.

Eclipse, Bunker, Mladi levi, Monstrum Nostrum