STA, 1. 2. 2017

Tržaško gledališče gosti AGRFT s Plešasto pevko

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo v petek premierno uprizorili predstavo Eugena Ionesca Plešasta pevka, ki je nastala v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. V vlogah zakoncev Smith in Martin igrajo Doroteja Nadrah, Timon Šturbej, Tamara Avguštin in Rok Prašnikar.
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić

Plešasta pevka je resna šala kot tudi šaljiv prikaz resnice, v katerem režiser in igralci lahko najdejo več možnih uprizoritvenih in interpretativnih poti, so ob predstavi zapisali v tržaškem gledališču. Mlada režiserka Mojca Madon se je osredotočila na like zakoncev in jih podčrtala z uporabo poročnih oblek, ter na njuno tiho tekmovanje in neprepričanost v njuno ljubezen.

Najverjetneje "je ideja absurda nastala, ko se je romunsko-francoski dramatik Ionesco učil angleščine in je v učbeniku zasledil veliko nesmiselnih stavkov, ki so bili primerni za sestavljanje osnovnih stavkov v tujem jeziku, a so zveneli zelo bizarno v kontekstu realnega pogovora. Tako je leta 1950 nastala njegova parodistična antikomedija Plešasta pevka, v kateri so se osebe pogovarjale ravno v tem slogu," so zapisali v SSG Trst.

"Prave zgodbe ni, niti pravih odnosov med liki, ki niso sposobni medsebojnega komuniciranja, ne najdejo in ne iščejo globljega smisla v življenju, se gibljejo med stereotipi in navadami," so še dodali v gledališču.

Uprizoritev je nastala po prevodu Srečka Fišerja v priredbi skupine šestih mladih dramaturgov: Lee Kukovičič, Jureta Mavriča, Leva Mastnaka Trobentarja, Ane Kovačič, Ane Nuše Kalanj in Dhyane Mlakar. Mavrič je o predstavi zapisal: "Eugene Ionesco je delo spisal z obilo igrivosti in humorja, ki lahko delujeta le zato, ker temeljita na stvarnosti. Po tem lahko tako imenovani absurd bolje imenujemo osvobojeni prikaz resničnega."

Dva izmed igralcev - Rok Prašnikar in Doroteja Nadrah se že lahko pohvalita s pomembnimi filmskimi izkušnjami. Prašnikar je nastopil v naslovni vlogi uspešnice Mattea Oleotta Zoran, moj nečak idiot, Doroteja Nadrah pa je ena od protagonistk filma Razredni sovražnik Roka Bička.

Pri ustvarjanju podobe predstave sta sodelovali še scenografka Eva Brvar Ravnikar in kostumografka Tina Bonča.