STA, 12. 6. 2023

Tonyji v glavnih kategorijah za dramo Leopoldstadt in muzikal Kimberly Akimbo

Gledališka igra Toma Stopparda Leopoldstadt, ki prikazuje, kako se judovska družina sooča z antisemitizmom in izgubo, ter intimni tragikomični muzikal Kimberly Akimbo sta v nedeljo prejela tonyje, najvišja priznanja v ameriškem gledališču, v glavnih kategorijah.
:
:

Foto: Pixabay

Leopoldstadt je prejel štiri nagrade, med drugim za najboljšo dramo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

85-letni Stoppard je z delom Leopoldstadt, ki ga je deloma navdihnila zgodovina njegove družine, že petič prejel nagrado tony. Na podelitvi se je v govoru obregnil ob umetno inteligenco in dejal, da prekipeva od čustev, ki jih umetna inteligenca ne bi razumela.

Stoppar, ki je pred 55 leti prejel svojega prvega tonyja za najboljšo dramo za Rozenkranc in Gildenstern sta mrtva, je še dejal: "Bil sem priča, kako je gledališki pisatelj v prehranjevalni verigi vedno bolj razvrednoten. To je nekaj, kar sem želel omeniti."

Muzikal Kimberly Akimbo, ki govori o srednješolki, ki trpi za genetsko motnjo, zaradi katere se prezgodaj stara, je prejel pet tonyjev, vključno s tonyjem za najboljši muzikal in najboljšo glavno igralko v muzikalu (Victoria Clark).

Vključenost in identiteta sta bili po poročanju AFP ključni temi večera, na katerem se je pisala zgodovina - J. Harrison Ghee (Nekateri so za vroče) in Alex Newell (Shucked) sta postala prvi javna nebinarni igralski osebi, ki sta prejeli tonyja za svoje delo na Broadwayu.

Ghee in Newell sta imela čustvena govora, pri čemer je Ghee, ki je dobil tonyja za najboljšega igralca v muzikalu, povedal: "Za vsakega trans, nebinarnega človeka, ki se ne počuti skladnega s svojim spolom, in so mu kdaj rekli (...), da ga ni mogoče videti, to je za vas."

Britanka Jodie Comer je prejela tonyja za najboljšo igralko za vlogo v monopredstavi Prima Facie, ki govori o odvetnici, ki brani moške, obtožene spolnega napada, nato pa sama postane žrtev tovrstnega napada.

Sean Hayes, ki je igral v televizijski seriji Will in Grace, je prejel tonyja za najboljšega igralca za vlogo v predstavi Lahko noč, Oskar.

Podelitve letošnji tonyjev sicer skorajda ni bilo, saj je stavka ameriškega združenja scenaristov, ki se je začela v začetku maja, postavila pod vprašaj, kako pripraviti dogodek, ki so ga prenašali v živo.

Sindikat je nato sporočil, da slovesnost ne bo pod udarom, saj so organizatorji prireditve nekoliko popustili glede formata slovesnosti - ta je bila brez scenarija, kar je pojasnila tudi voditeljica slovesnosti Ariana DeBose, ki je prireditev začela s pogledom na prazne strani papirja.

Nagrade tony veljajo za najpomembnejšo nagrade za muzikale in gledališke predstave v ZDA, vendar upoštevajo samo produkcije, ki so bile v preteklem letu na novo uprizorjene v eni od približno 40 dvoran na Broadwayu, gledališki četrti New Yorka, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Prireditev ob podelitvi tonyjev po poročanju AFP tudi velja za ključni dogodek broadwayske produkcije in služi kot letna predstavitev ameriškega gledališča ter oglas v živo, ki spodbuja turiste k nakupu vstopnic.

Broadway je utrpel veliko škodo med pandemijo covida-19, zaradi katere so bila zaprta gledališča.

Broadway, tony, ZDA