STA, 2. 7. 2023

Mini teater do konca leta s štirimi premierami

V letu 2024 bo Mini teater obeležil 25 let delovanja, novo sezono pa bodo že konec avgusta začeli s predstavo Kdo se boji Virginie Woolf. Do konca letošnjega leta napovedujejo štiri premierne uprizoritve, pri čemer bodo tokrat v ospredju režiserji mlajše generacije, ki bodo na oder postavili dela priznanih sodobnih avtorjev.
:
:

Mini teater / Foto: Janina Žagar

Mini teater bo novo sezono začel s predstavo Kdo se boji Virginie Woolf?, ki bo 27. avgusta v Križevniški cerkvi v programu Ljubljana Festivala, ter ponovitvama ulične predstave Judovsko življenje v Ljubljani, ki bosta 30. in 31. avgusta na Križevniški ulici. Tradicionalni Dan križevniškega soseda bo 1. septembra na Križevniški ulici, sledili bosta še ponovitvi predstave Angeli v Ameriki v začetku septembra v Mini teatru.

Do konca leta napovedujejo štiri premierne uprizoritve. Jernej Potočan je za najmlajše posegel po stripu Vampirček gre v šolo francoskega avtorja Joanna Sfarja. V predstavi, katere soavtor je tudi filozof, prevajalec in risar Izar Lunaček, bodo nastopili Nejc Jezernik, Tina Resman in Matic Lukšič. Premiera bo 30. septembra. Zgodba z mojstrskim mešanjem humorja in tragedije ter spretnim preklapljanjem med grozljivo in komično atmosfero odpira teme, kot so osamljenost, smrt, vera v Boga in vrednost pravega prijateljstva. Pomemben element predstave bo živa glasba.

Peter Petkovšek se bo kot režiser in prevajalec lotil dela Trilogija Lehman italijanskega dramatika Stefana Massinija. V predstavi bodo igrali Igor Samobor, Branko Šturbej in Gal Oblak. Premiera je predvidena 12. oktobra. Trilogija Lehman je presunljiv ep o družini, imigrantih, vzponu in padcu ameriških sanj, predvsem pa poetična in pronicljiva analiza kapitalizma in njegovih finančnih institucij, ki imajo že v svojem začetku zapisan lasten konec - banka Lehman Brothers, v kateri že od 1960 ni več nikogar na vodilnem mestu s priimkom Lehman, velja za enega glavnih krivcev velike finančne krize leta 2008.

Nikola Ljuca, mladi in prodorni srbski gledališki in filmski režiser, se bo lotil francoskega dela Jeana Marboeufa Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford?. Predstava, v kateri bosta zaigrali Nataša Barbara Gračner in Jana Zupančič, nastaja v koprodukciji s Teatrom Tivoli in bo premierno zaživela v novembru. Dramsko besedilo Marboeufa je napisano kot odsev filma, v katerem je podčrtano rivalstvo obeh sester: pikanje, psovke, nizki udarci. Lepota tega besedila je v njegovi epistolarni obliki, igralki si pošiljata pisma in ta oddaljena oblika daje konfliktu posebno razsežnost. Besedilo, poleg neverjetnega šarma teksta, odpira tudi globlja vprašanja o staranju, osvajanju, padcu kariere.

Luka Marcen pa bo prvič v Sloveniji uprizoril eno od del trenutno najbolj brane norveške pisateljice Maje Lunde Snežena sestra. Avtorica je sama pripravila dramatizacijo svojega dela za Mini teater. Premiera predstave bo v predprazničnem decembrskem času, ko pričakujejo tudi pisateljico. Snežena sestra je topla zgodba o žalosti ob izgubi sestre in veselju ob novem prijateljstvu, o nadnaravnih stvareh in pravem božičnem veselju, so zapisali v Mini teatru.

Kot so še poudarili v Mini teatru, z velikim veseljem pričakujejo tudi jesensko odprtje obnovljenih prostorov gledališča na Križevniški 1 in 3.

Gledališko sezono 2022/23 so ocenili kot "izjemno uspešno, produktivno in kreativno". Kot so zapisali, se je po letih korone publika v še večjem številu vrnila v gledališče. Poleg tega so ponovno gostovali po vseh večjih slovenskih gledališčih in kulturnih domovih ter na mednarodnih gledaliških festivalih in gostovanjih. Premierno so uprizorili devet predstav, poleg premier so odigrali 197 ponovitev. Predstave Mini teatra si je v tej sezoni ogledalo skoraj 20.000 obiskovalcev.

Mini teater, repertoarji