CD, 7. 2. 2011

Thomas Ostermeier in Schaubühne Berlin v Cankarjevem domu

Napovedujemo uprizoritev Ibsenovega dela John Gabriel Borkman režiserja Thomasa Ostermeierja in Schaubühne Berlin, morda najprestižnejšega gledališča v Evropi, ki bosta v Ljubljani gostovala prvič po desetih letih: 10. in 11. februarja 2011, v Cankarjevem domu.
:
:

Foto Arno Declair

Eden najprodornejših režiserjev sodobnega dramskega gledališča in umetniški direktor Schaubühne Thomas Ostermeier se je že večkrat zelo uspešno spopadel z »očetom meščanske drame« Henrikom Ibsenom. V Johnu Gabrielu Borkmanu, ki ga je premierno predstavil pred dvema letoma, je odkril povsem aktualno igro. Drama o špekulantskem bankirju, njegovih zločinih ter njegovi utopični veri v svobodo in srečo, ki naj bi jo človeštvu zagotovilo drzno kroženje kapitala, je zgodba o sodobnem kapitalizmu.

Uprizoritev Borkmana, ki je bila pri kritikih in publiki navdušeno sprejeta v številnih gledaliških središčih, odlikujejo izjemna bistroumnost režijske misli, izčiščena gledališka podoba in sijajen igralski ansambel. V njem briljirajo trije legendarni nemški igralci: Josef Bierbichler, Angela Winkler (spomnimo se je tudi iz Schlöndorffovih filmov Izgubljena čast Katharine Blum in Pločevinasti boben) in Kirsten Dene.

Henrik Ibsen
John Gabriel Borkman
Nemško besedilo Marius von Mayenburg po prevodu Sigurda Ibsena
 
Režiser Thomas Ostermeier

Igrajo Josef Bierbichler, Kirsten Dene, Sebastian Schwarz,  Angela Winkler,  Cathlen Gawlich, Felix Römer, Luise Wolfram
Scenograf Jan Pappelbaum
Dramaturg Marius von Mayenburg
Glasba Nils Ostendorf
Kostumografinja Nina Wetzel
Oblikovalec luči Erich Schneider
Trajanje predstave uro 55 min brez odmora

Produkcija Schaubühne am Lehniner Platz; koprodukcija evropska gledališka mreža PROSPERO, Théâtre National de Bretagne in Porurski festival v Recklinghausnu (Ruhrfestspiele Recklinghausen); s podporo kulturnega programa Evropske unije in Porurskega festivala v Recklinghausnu

 

CD, 18. 5. 2010
Kulturni bazar
CD, 12. 1. 2011
Nekega dne in neke noči
CD, 27. 11. 2011
Vse je v najem