SiGledal, 29. 7. 2021

Tečaj dramskega pisanja s Kim Komljanec

Zaradi izjemnega zanimanja ponovno razpisujejo tečaj dramskega pisanja. Tečaj bo potekal od 14. septembra do 9. novembra na Vodnikovi domačiji v Ljubljani.
:
:

Foto: Pixabay

Pisanje za oder ima lahko različne forme in seveda nešteto tem in vsebin. A vedno se beseda s papirja preseli v prostor, na oder. Ta izziv pa zahteva posebno znanje in spretnosti. Skozi osem srečanj se bodo udeleženci soočili z različnimi elementi drame, kakor jih je definiral Aristotel, nato pa bomo Aristotelove ideje preizkusili skozi praktične vaje, jih preizpraševali, nadgrajevali, obračali na glavo ali postavljali na trdna tla.

Okvirni načrt dela:

1. KJE ZAČETI: katere ideja je bo zdržala v dramski formi, kako spodbuditi svojo domišljijo, kje se lotiti pisanja;

2. ZGODBA IN ZGRADBA: zgodba vs. fabula, zorni kot, kako pripovedovati brez pripovedovanja;

3. TEMA IN ZGRADBA: kje vse prebiva tema, kakšna zgradba najbolje služi izbrani temi;

4. DRAMSKE OSEBE: v čem so drugačne in v čem podobne resničnim osebam, kako ustvariti verjemljive like, kdaj vodi lik in kdaj zgodba, koliko oseb potrebuje posamezna zgodba;

5. DIALOG IN AKCIJA: v čem je dramski dialog drugačen od tistega v romanu ali pripovedki, akcija vs. aktivnost; podtekst ali kaj govorijo dramski liki, da ne bi povedali tega, kar v resnici čutijo;

6. KAKO NAJTI SVOJ SPECIFIČNI IZRAZ: zakaj pišem za oder, kje se skriva in kakšen je moj avtorski subjekt;

7. DRAMSKI PROSTOR IN ČAS: razlika med fikcijskim prostorom in scenografijo, med dramskim in odrskim časom;

8. ČRTANJE, DOPISOVANJE, PREDELOVANJE BESEDILA, SODELOVANJE Z IGRALCI_KAMI IN REŽISERKAMI_JI: kako popraviti besedilo, ne da bi izgubili njegovo moč; kdaj je dramsko besedilo sploh dokončano?

V vsakem od osmih srečanj bo nekaj časa namenjenega tudi individualni praktični nalogi – pisanju. Skozi te naloge boste udeleženci lahko razvijali eno ali več idej za svoje lastno dramsko besedilo.

POTREBŠČINE

Obvezna oprema za delavnico je: sproščena domišljija, pisalo in zvezek s trdo podlago (oziroma elektronski ekvivalent). Sem in tja kdaj bodo  udeleženci besede preizkusili tudi v prostoru (brali, komentirali, se z njimi igrali), zato so dobrodošli igralski talent (tudi če še neodkrit!), analitična ušesa in konstruktivni besednjak.

KDAJ IN KJE?

Delavnica bo potekala ob torkih popoldan, od 15.45 do 17.45, v dvorani Vodnikove domačije, in sicer na naslednje datume: 14. september, 21. september, 28. september, 5. oktober, 12. oktober, 19. oktober, 2. november in 9. november 2021.

Vsebina delavnice se iz tedna v teden nadgrajuje, zato je zaželeno, da se udeležite vseh srečanj.

PRIJAVA

Prijavite se po mailu na naslov: dramaturg.queen@gmail.com

V prijavi, ki jo naslovite PRIJAVA NA TEČAJ DRAMSKEGA PISANJA navedite:

1. ime,

2. telefonsko številko

3. Na kratko: dosedanje izkušnje s pisanjem (za oder, papir ali drug medij) ali delom v gledališču; če nimate nobenih izkušenj na nobenem od dveh področij, ste prav tako dobrodošli;

4. Neobvezno: nekaj stavkov o ideji za dramsko besedilo, ki bi ga želeli razvijati (če ideje še nimate, jo boste našli na delavnici!)

Število mest je omejeno.

Prijave zbirajo do PONEDELJKA, 23. 8. 2021.

CENA

Vsako srečanje stane 10€, osem srečanj torej 80€, plačljivo izključno vnaprej. V primeru dovolj velikega števila prijav bodo lahko do dvema udeležencema/-kama omogočili štipendijo za brezplačno udeležbo. Če si šolnine ne morete privoščiti, tečaja pa bi se želeli udeležiti, jim pišite. Pri presojanju in dodeljevanju štipendij bodo diskretni in solidarni.

Če imate še kakršna koli vprašanja, pišite na dramaturg.queen@gmail.com.

O MENTORICI

Kim Komljanec je dramatičarka, dramaturginja in lektorica, gledališka režiserka, in pedagoginja. Občasno tudi igralka. Po diplomi iz francoskega jezika in književnosti ter slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je Kim magistrirala iz pisanja besedil in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu pri Book, Music and Lyrics, ki ga v sodelovanju z Mercury Music vodi David James. Tam se je izšolala v pisanju libreta za muzikal. Urila se je tudi v prestižnem londonskem gledališču Royal Court, kjer je sodelovala na mednarodni rezidenci za dramske pisce.

Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih repertoarnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI), njeno pisanje pa obsega tudi scenarije za televizijske nadaljevanke in nekaj malega za film.

Kim piše dramska besedila v slovenskem in angleškem jeziku, saj je po magistrskem študiju še več let živela v Združenem kraljestvu. Tam je med drugim vodila podružnico šole Theatretrain, ene največjih britanskih gledaliških šol za otroke. Kasneje je v Cambridgeu delala kot umetniška vodja foruma dramatikov WRiTEON.

Je članica več mednarodnih mrež dramatikov in gledaliških ustvarjalcev, npr. Eurodram in The Fence, s katerimi sodeluje kot avtorica besedil, dramaturginja, režiserka in pedagoginja.

Kim ustvarja z gledališči in gledališčniki najrazličnejših oblik, barv in velikosti v Sloveniji in po svetu, v zadnjem letu tudi po spletu. Vodi delavnice in tečaje dramskega pisanja in igre, poučuje in sodeluje z učitelji in mentorji gledaliških skupin, obenem pa se sama še vedno izobražuje in izkoristi vsako priložnost, da razširi svoje znanje o gledališču in dramskem pisanju.

Več o Kim na kim.komljanec.org

Kim Komljanec