Jasmina Vodeb/STA, 20. 3. 2013

Svetovni dan lutk s poudarkom na njihovi zgodovini in pomenu za odrasle

Lutkarji po vsem svetu bodo v četrtek, 21. marca, obeležili 11. svetovni dan lutk. Praznovanju se pridružuje tudi Ustanova lutkovnih ustvarjalcev. Številna lutkovna gledališča po vsej Sloveniji bodo te dni na stežaj odprla vrata. Igralec-animator Brane Vižintin je opozoril na stereotipno razmišljanje, da je lutkarstvo zgolj za najmlajše.
:
:

To prepričanje se kaže tako, da "tudi če je predstava na sporedu ob 20. uri in je namenjena odrasli publiki, bodo starši zraven pripeljali otroke", je ponazoril Vižintin. Odraslo gledališko občinstvo ni vajeno, da ga namesto človeka nagovarja lutka. Tako so na nedavnih Dnevih komedije v Celju, kjer so uprizorili Živalsko farmo v režiji Vita Tauferja, naleteli na marsikakšen "čukast pogled". To bi lahko pripisali "zaplankanosti" gledalcev, ki pa je obenem razumljiva, saj je na ogled premalo kakovostnih lutkovnih predstav za odrasle, meni Vižintin.

K podcenjevanju lutk po Vižintinovem mnenju botruje tudi dejstvo, da v Sloveniji nimamo študija lutkarstva, se pa razmere izboljšujejo, saj je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo pred dvema letoma uvedla predmet animacije. Predmet poučujeta Martina Maurič Lazar in Vižintin, ki, kot pravi, tako orjeta ledino.

Ob tem je Vižintin opozoril, da je lutkarstvo širok pojem, ki zajema različna področja, od lutkovne režije, dramaturgije, likovnih tehnik do zgodovine lutkarstva. Kot je poudaril, sam poučuje izključno animacijo oziroma uči, kako igralec prek materiala oživi določen lik.

Veliko mladih študira v tujini ali pa se udeležuje avdicij, na katerih ugotovijo, da je lutkarstvo resno področje, ki zahteva umetnikovo vsestranskost. V Sloveniji še vedno prednjači besedna umetnost, kar je verjetno povezano s slovansko mentaliteto, razmišlja Vižintin. Kljub temu, da smo v marsičem svetlobna leta pred tujimi lutkarji, pa slovenske lutkovne predstave v tujini vedno naletijo na dober sprejem, je še povedal dramski igralec in animator, zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL).

Igralka-animatorka v LGL Nina Skrbinšek pa je dejala, da ne moremo govoriti o podrejenem položaju lutkovnih ustvarjalcev, pač pa o potrebi dobrega repertoarja za mladino in odrasle. Po njenem mnenju dobra uprizoritev pritegne tudi občinstvo, ki sicer ne zaide v lutkovno gledališče. Lutkovni medij je, kot pojasnjuje Skrbinškova, izredno bogata umetnost uprizarjanja dramskih tekstov. Združuje likovno podobo, režijsko domiselnost in animacijsko perfekcijo. Je izrazno popolnoma samosvoja in tehnično neprimerljiva z dramskim gledališčem.

Pobudnik praznovanja dneva lutkarstva je nacionalni odbor mednarodne zveze lutkarjev UNIMA (International Union of the Marionette). Za obeleževanje praznika so se odločili na 18. kongresu Unime leta 2000, dan - 21. marec - pa so določili leta 2003.

Svetovni dan lutk