CD, 9. 11. 2011

Svetovna premiera zadnje predstave skupine Peeping Tom v Bruslju, konec novembra že v Cankarjevem domu

S predstavo V najem (A Louer), ki je bila premierno uprizorjena 15. 10. 2011 v Bruslju, belgijska skupina Peeping Tom že konec novembra prihaja v Ljubljano!
:
:

foto Herman Sorgeloos

S svojimi virtuoznimi plesalci in filmsko hipnotičnostjo so že dvakrat očarali slovensko publiko - leta 2008 s predstavo Le Salon, in dve leti kasneje s 32 rue Vandenbranden. Tokrat v Cankarjev dom prihajajo s predstavo Francka Chartierja in Gabriele Carrizo V najem.

»Tisti, ki se bodo prepustili, bodo doživeli izjemno izkušnjo. Gre za potovanje, ki ga še dolgo zatem ne prebaviš. Vizija osamljenosti in strahu, ega in njegovega pomanjkanja, impotence in odtujitve. Vsaj zame. Vam bo delo verjetno pomenilo nekaj drugega. … Kakor koli, skupina Peeping Tom znova dokazuje, da v plesni pokrajini zavzema edinstveno mesto.« Griet Op de Beeck, De Morgen, 18. 10. 2011

V najem nas odpelje na potovanje skozi misli. V trenutku brezdelja se misel osvobodi in odplava v vzporedni svet, univerzum spominov, načrtov za prihodnost, strahov, sanj ali nočnih mor, ki jih vsakič znova prekine resničnost. Ena najzanimivejših in svojstvenih skupin Peeping Tom je s svojo odrsko magijo že dvakrat navdušila ljubljansko občinstvo (leta 2008 s predstavo Le Salon, in dve leti kasneje s predstavo 32 rue Vandenbranden). Z virtuoznimi plesalci nam obetajo predstavo, v kateri se s filmsko hipnotičnostjo prepletajo resničnost in sanje, preteklost in sedanjost, domišljija in stvarnost.

»Najem je vedno začasen. Neko stvar najameš vedno samo za določen čas. Kaj če bi bilo vse v najem? Kaj če bi bili naša razmerja z ljudmi, odnos do krajev in stvari vedno začasni? Kaj če bi lahko najeli določene okoliščine, celo drugačno življenje? Če bi le lahko vse in vsakogar za kratek čas obdržali zase? V najem se ukvarja s časom, omejitvami v času ter nestalnostjo stvari in razmerij.« Gabriela Carrizo

Izjemno odmevna trilogija predstav “Le Jardin”, “Le Salon” in “Le Sous-sol” je doživela več kot 350 ponovitev po vsem svetu. Skupina Peeping Tom je prejela tudi več pomembnejših nagrad, kot so francoska nagrada za najboljšo plesno predstavo leta 2005, nagrada za mlade režiserje na Salzburškem festivalu 2007 in nominacija na Theaterfestivalu 2007 v Bruslju. Leta 2009 je skupina Peeping Tom izvedla zadnji cikel trilogije na Mednarodnem umetnostnem festivalu v Melbournu, kjer je ansambel prejel nagrado “Patrons Circle Award”.