STA, 2. 4. 2024

Štipendije za samozaposlene v kulturi

Ministrstvo za kulturo je objavilo prenovljen in razširjen razpis za 70 delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, s katerim samozaposlenim v kulturi namenja več kot pol milijona evrov. Namen delovnih štipendij je zagotoviti pozitiven vpliv na delovne pogoje in področje delovanja samozaposlenih v kulturi. Rok za prijavo je 30. april.
:
:

Foto: Pixabay

Razpisanih je skupno 70 štipendij na šestih različnih umetniških področjih: glasba, vizualne, uprizoritvene in intermedijske umetnosti, knjiga, film ter avdiovizualna kultura, so danes sporočili z ministrstva za kulturo.

Razpis prinaša dve vrsti delovnih štipendij; delovne štipendije za spodbujanje poklicnega razvoja profesionalnih ustvarjalcev v kulturi ter delovne štipendije za spodbujanje razvoja umetniškega področja. Predvidena višina posamezne štipendije za prve je 5000 evrov bruto, za druge 10.000 evrov bruto.

Kot je razvidno iz razpisa, bo predvidoma podeljenih 26 delovnih štipendij za spodbujanje poklicnega razvoja profesionalnih ustvarjalcev v kulturi v skupnem znesku okvirno 130.000 evra ter 44 delovnih štipendij za spodbujanje razvoja umetniškega področja v skupnem znesku okvirno 440.000 evrov.

Na razpis se lahko prijavijo samozaposleni v kulturi, ki opravljajo umetniške in druge specializirane poklice v kulturi. Razpis spodbuja poklicni razvoj in razvoj področij tudi za tiste samozaposlene, ki opravljajo deficitarne poklice, kakor jih opredeljuje priloga uredbe o samozaposlenih.

Prijavitelji bodo lahko vloge oddali v digitalnih obrazcih aplikacije eJR, ki je dostopna preko spletnih strani ministrstva za kulturo. Javne inštrukcije bodo na ministrstvo za kulturo 12. aprila ob 10. uri.

Besedilo razpisa je dostopno na povezavi.

MK