STA, 9. 1. 2013

Aristofanova komedija Bogastvo na novogoriškem odru o aktualnih težavah

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bodo v petek premierno uprizorili Aristofanovo komedijo Bogastvo. Po besedah režiserja Luke Martina Škofa sta s soavtorjem priredbe Jakom Andrejem Vojevcem iz grške komedije prevzela le zaplet ter ga priredila trenutno aktualnim vprašanjem družbene stvarnosti.
:
:
foto Arhiv SNG NG
foto Arhiv SNG NG
foto Arhiv SNG NG
foto Arhiv SNG NG
foto Arhiv SNG NG
foto Arhiv SNG NG

"Nenehno sem imel občutek, da je ta tematika zelo blizu današnjemu času, čeprav ima korenine v antični Grčiji. Zato ni bilo težko tega teksta sprejeti in ga interpretirati, saj imam tudi sam nek odnos do današnjih dogajanj," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal igralec Milan Vodopivec.

Dodal je, da potrebuješ, ko si postavljen pred takšno vlogo, nekaj časa in da posameznik, ne glede na njegove poglede na tekst, potrebuje neko usklajevanje. "To nam je dobro uspelo, čeprav smo potrebovali nekoliko več časa, kot če bi imeli pred seboj tekst z natančno določenimi izhodišči in kazalci," je še poudaril Vodopivec.

Predstava je deloma eksperimentalna, saj sta avtorja pred igralce postavila nedokončan tekst. Zato je po besedah Luke Martina Škofa predstava avtorsko delo vseh sodelujočih. "Zgodba bi se lahko dogajala v Grčiji, tudi sedanji, južni Evropi ali Ameriki, kjerkoli torej. Spogleduje se tudi s Slovenijo in Slovenci, ob tem pa raziskuje, kako razmišljamo o družbi, svobodi, obliki vladanja," je dejal Škof.

Soavtor in dramaturg predstave Jaka Andrej Vojevec pa meni, da ko na odru gledamo neko realnost, vedno bolj izgubljamo teatralnost in se briše meja med igro in stvarnostjo. Poleg raziskovanja vprašanja bogastva in družbeno-političnih dilem poskuša predstava v ospredje postaviti tudi odnos med moškim in žensko.

Glasbo je prispeval igralec novogoriškega gledališča Peter Harl, scenografija in kostumi so delo Mihe Knifica. V predstavi igrajo še Gregor Zorc k. g., Žiga Saksida k. g., Miha Nemec, Ana Facchini, Helena Peršuh, Peter Harl, Branko Ličen, Medea Novak, Dušanka Ristič in Nevenka Vrančič.

Aristofan, SNG Nova Gorica, Jaka Andrej Vojevec, Luka Martin Škof

Povezani dogodki