STA, 30. 5. 2023

V neapeljskem gledališču San Carlo prvič odpovedali predstavo zaradi stavke

V neapeljskem gledališču San Carlo, ki deluje od leta 1737 in velja za eno od najstarejših opernih hiš na svetu, so morali prvič zaradi stavke zaposlenih odpovedati predstavo.
:
:

Foto: Pixabay

Sindikati so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa navedli, da je razlog za stavko negotovost glede prihodnosti, kar je povezano z upokojitvijo intendanta gledališča iz Francije Stephanea Lissnerja. Ta se bo moral upokojiti prvega junija zaradi odločitve trenutne vlade, ki je predvidela njegovo upokojitev, ker je dopolnil 70 let. Stavkajo tudi zaradi položaja prekarnih delavcev.

Po načrtih italijanske vlade pod vodstvom premierke Giorgie Meloni naj bi Lissnerja zamenjal donedavni direktor italijanske radiotelevizije Carlo Fuortes, je poročala spletna stran italy24.press.

 »Italija je posebna država. Če hočejo uničiti gledališče, pač delajo, kar delajo. Navsezadnje nisem ne prvi ne zadnji,« se je v začetku meseca na odločitev italijanske vlade odzval Lissner ter napovedal, da se bo pritožil. »Že pol leta se me skušajo znebiti,« je še povedal.

V Teatro di San Carlo, kot se imenuje uradno, se je po navedbah Anse zgodilo prvič, da so morali preteklo nedeljo zaradi stavke odpovedati predstavo. Odpovedali so opero Don Kihot italijanskega skladatelja Giovannija Paisiella. Pred tem so v minulih dneh nastopili gostujoči umetniki, ki jih je spremljal pianist izven ansambla operne hiše.

Gledališče San Carlo Neapelj