SNG Drama Ljubljana, 13. 4. 2016

SNG Drama Ljubljana v pričakovanju festivala Živel Shakespeare!

SNG Drama Ljubljana poklanja festival Živel Shakespeare! velikemu pesniku in dramatiku Williamu Shakespearu ob 400-letnici njegove smrti.
Foto: Bronwen Sharp
Foto: Bronwen Sharp
Foto: Bronwen Sharp
Foto: Bronwen Sharp
Foto: Bronwen Sharp
Foto: Bronwen Sharp

Festival, ki bo potekal od nedelje, 17., do sobote, 23. aprila, bo slavnostno odprla uprizoritev Hamlet Globe to Globe uglednega londonskega gledališča Shakespeare's Globe, za katerega je pred več kot štirimi stoletji pisal sam Shakespeare, zaključil pa se bo s premiero nove uprizoritve Shakespearovega Macbetha v režiji Igorja Pisona. Vmes bo na velikem odru obnovljena Shakespearova drama Beneški trgovec v režiji Eduarda Milerja, in sicer v ponedeljek, 18. aprila, ob 20. uri. Monodrama Hamlet v režiji Daniela Dayja Škufce in z Robertom Korošcem v naslovni vlogi bo premierno izvedena na levem odru 19. aprila ob 22. uri, s ponovitvijo 21. aprila ob 20. uri. V času festivala se bosta zvrstila tudi dogodka cikla Družabno in družbeno. V sredo, 20. aprila, ob 17. uri bo Drama Kavarna gostila pogovor o Shakespearovem življenju in delu skozi perspektivo biografije Will in svet Stephena Greenblatta s prevajalko dr. Marijo Zlatnar More ter pisateljico in publicistko dr. Svetlano Slapšak. Filozofski pogovor o Shakespearu z naslovom Kaj bi si Shakespeare mislil o nas? pa bo v družbi dr. Mladena Dolarja in dr. Gregorja Modra potekal v petek, 22. aprila, ob 17.30 v Drama Kavarni.

Uprizoritev Hamlet Globe to Globe je doživela premiero v londonskem gledališču Shakespeare’s Globe 23. aprila 2014 ob 450-letnici dramatikovega rojstva. Mlada, sveža verzija Shakespearove klasične tragedije poudarja njen trpki humor in poveličuje živahnost in domiselnost njenega jezika. V dveh urah in 40 minutah, kolikor traja predstava, odigra dvanajst igralcev na praznem odru več kot dvajset vlog. Na turneji, ki se bo po dveh letih slavnostno sklenila v Londonu 23. in 24. aprila letos, se bo uprizoritev (po skoraj dvoletnem iskanju najboljšega termina za obe gledališči ter tik pred koncem turneje in vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov) ustavila tudi v Drami in tako odprla festival Živel Shakespeare! 16-članska ekipa je do sedaj, tudi ob podpori Unesca, že prepotovala vseh sedem celin in nastopila na številnih edinstvenih prizoriščih z namenom ponesti Shakespeara v najrazličnejše kraje sveta in igrati pred čim večjim številom ljudi. Na ta način je Shakespeare's Globe približal Hamleta in njegovega avtorja milijonom ljudem po celem svetu.

Ravnatelj Drame Igor Samobor izpostavlja fenomen pogostosti pojavljanja Shakespearovih del na repertoarju Drame in drugih slovenskih gledališč. Že od prvih dni svojega ravnateljevanja v Drami čuti dolžnost, da osrednja slovenska gledališka ustanova slavnostno in programsko bogato obeleži to pomembno Shakespearovo obletnico, kot je npr. obletnico njegovega rojstva praznovala s premiero uprizoritve Rihard III. + II. v režiji Tomaža Pandurja in razstavo fotografij vseh dotakratnih uprizoritev Shakespearovih iger. V ta namen Drama obnavlja večkrat nagrajeno uprizoritev Beneški trgovec v režiji Eduarda Milerja, premierno na levem odru uprizarja monodramo Hamlet v režiji Daniela Dayja Škufce z Robertom Korošcem v naslovni vlogi, v prihodnje pa načrtuje tudi obuditev nekaterih drugih Shakespearovih predstav iz stalnega repertoarja in tudi nove uprizoritve. Samobor ugotavlja, da bomo z gostujočo uprizoritvijo Hamlet Globe to Globe imeli priložnost, da prvič prisluhnemo Shakespearu na odru Drame v izvirnem, angleškem jeziku.

Naslovno vlogo v monodrami Hamlet v režiji Daniela Dayja Škufce igra Robert Korošec. Monolog je primarna oblika pripovedi, edina oblika, ki jo je npr. Hamletov prijatelj Horacij lahko zavzel kot posameznik. Monodrama nam tako predstavi Hamletove strahove, tesnobo, premišljanje, odlašanje ... Zanimivo pri tej predstavi je, da igralec igra ključno vlogo Hamleta, ostale vloge pa zaživijo s pomočjo gledalcev, ki tokrat postanejo tudi igralci.

Velika Shakespearova klasika Macbeth, ki bo zaključila festival Živel Shakespeare!, je ena tistih kultnih iger, ki posegajo v najgloblje človekove temine in razgaljajo motive najokrutnejših dejanj. Pogosto se drama igra na velikih odrih, tokrat pa bo zaživela na odru Male drame. Uprizoritev bo zaznamoval pogled prek intimnega. S postavitvijo dogajanja v zasebnost dnevne sobe ali kuhinje in s koncentratom protagonistov predstavlja Macbeth z vsemi okrutnostmi in paradoksi vivisekcijo današnjih odnosov in spektakel zla prek najmanjše družbene celice. Rušenje oblasti je eden od motivov drame, ki ga dramaturginja nastajajoče uprizoritve v Mali drami Eva Kraševec prepoznava kot zelo aktualnega.

Povezani dogodki

SNG Drama Ljubljana, 1. 3. 2012
Gledališče tudi za slepe in slabovidne
STA, SNG Drama Ljubljana, 6. 1. 2012
Bobby in Boris: Šahovska igra kot spopad emocij