SNG Drama Ljubljana, 4. 7. 2013

SNG Drama Ljubljana na 2. Festivalu Miroslav Krleža

Nataša Barbara Gračner izbrana za najboljšo Baronico Castelli-Glembay v zgodovini.
:
:
Na fotografiji: Aljaž Jovanović, Ivo Ban, Matjaž Tribušon, Jernej Gašperin, Tina Vrbnjak, Nataša Barbara Gračner, Uroš Fürst, Marko Mandić / Foto Peter Uhan
Na fotografiji: Marko Mandić in Nataša Barbara Gračner / Foto Arhiv SNG Drama Ljubljana
Na fotografiji: Jernej Gašperin, Matjaž Tribušon, Ivo Ban, Benjamin Krnetić, Nataša Barbara Gračner, Jose / Foto Peter Uhan
Na fotografiji: Tina Vrbnjak / foto Peter Uhan
Na fotografiji: Tina Vrbnjak in Marko Mandić / foto Peter Uhan
Na fotografiji: Tina Vrbnjak in Marko Mandić / foto Peter Uhan

Člana igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Nataša Barbara Gračner in Marko Mandić bosta nocoj zastopala svoje matično gledališče na 2. Festivalu Miroslav Krleža v Zagrebu. V okviru prvega dela avtorskega projekta Mani Gotovac Castellice: uvod, ki se bo zgodil v spominskem prostoru Miroslava in Bele Krleže na ulici Krležev Gvozd, bosta odigrala dialog med Baronico Castelli-Glembay in Leonejem Glembayem iz 3. dejanja uprizoritve Gospoda Glembajevi v režiji Ivice Buljana in izvedbi SNG Drama Ljubljana.  

Idejna avtorica projekta Castellice:uvod Mani Gotovac želi skupaj s soustvarjalci večmedijskega performansa gledalcem predstaviti različne umetniške interpretacije baronice Castelli-Glembay (ene najbolj znanih, kompleksno dovršenih ter v teoriji in praksi zelo različno razumljenih dramskih oseb Krleževega dramskega opusa) in tako prispevati k bolj celostnemu in poglobljenemu razumevanju tega lika.

Nocoj, na četrti večer festivala, ki bo potekal pod vodstvom Mani Gotovac, se bodo na naslovu Krleževe zagrebške rezidence »zbrale« in spregovorile občinstvu tri Baronice v izvedbi slovitih igralk, ki so svojimi interpretacijami Castelli-Glembayeve pomembno zaznamovale različna obdobja gledališke in kulturno-družbene zgodovine. Gledalci bodo tako lahko prisluhnili Baronici Bele Krleže (na zvočnem posnetku hrvaškega radia iz leta 1947); na platnu občudovali »filmsko Baronico« Ene Begović (v odlomkih iz kultnega Vrdoljakovega filma iz leta 1978 skupaj z Mustafo Nadarevićem, Bernardo Oman, Tonkom Lonzo, Žarkom Potočnjakom in Zvonimirjem Zoričićem) ter se pustili v živo nagovoriti večkrat nagrajeni »odrski« Baronici Nataše Barbare Gračner (v dialogu z Markom Mandićem), ki jo je Gotovčeva v nedavnem pogovoru za časopis Jutarnji list opisala kot »najboljšo Castellico v zgodovini uprizarjanja Gospode Glembajevih«.

Uprizoritev Gospoda Glembajevi v režiji Ivice Buljana in izvedbi SNG Drama Ljubljana je na Hrvaškem gostovala dvakrat: na festivalu 27. Gavellovi večeri v zagrebškem Mestnem gledališču Gavella (2012) in na 23. Festivalu hrvaške drame in avtorskega gledališča Marulićevi dnevi v Hrvaškem narodnem gledališču Split (2013), kjer jo je občinstvo izbralo za najboljšo predstavo festivala. Nataša Barbara Gračner je za vlogo Baronice Castelli-Glembay prejela Borštnikovo nagrado za igro (47. FBS, 2012), Severjevo nagrado (2012) in nagrado marul za igralsko stvaritev (23. Marulićevi dnevi, 2013).

Na kratko o Festivalu Miroslav Krleža
2. Festival Miroslav Krleža, posvečen enemu najpomembnejših hrvaških piscev Miroslavu Krleži, poteka med 1. in 7. julijem 2013 v Zagrebu pod vodstvom Gorana Matovića, v organizaciji Teatra poezije in Muzeja mesta Zagreb in ob podpori hrvaškega parlamenta. Letošnji festival obeležuje 120. obletnico Krleževega  rojstva in je tudi del slovesnosti in programskih dogajanj ob vstopu Hrvaške v EU.

Povezava: Več informacij o festivalu

Zagreb, Festival Miroslava Krleže, SNG Drama Ljubljana, Hrvaška

Povezani dogodki

SNG Drama Ljubljana, 11. 5. 2013
Od kod vse to sovraštvo?
SNG Drama Ljubljana, 7. 11. 2012
Pri nas je definitivno vse v redu