STA, 27. 11. 2021

SMG s predstavo Umetnost je omara v Makedoniji

Slovensko mladinsko gledališče gostuje v Makedoniji, kjer bo na 46. festivala MOT (Mlad otvoren teatar - Mlado odprto gledališče) uprizorilo predstavo Umetnost je omara režiserja Ivana Peternelja. Predstava bi morala biti na sporedu že v četrtek, a so jo zaradi tridnevnega žalovanja po tragični avtobusni nesreči prestavili na današnji dan.
:
:
Foto: Matej Peternelj
Foto: Matej Peternelj
Foto: Matej Peternelj
Foto: Matej Peternelj
Foto: Matej Peternelj
Foto: Matej Peternelj
Foto: Matej Peternelj
Foto: Matej Peternelj

To je že drugo letošnje gostovanje za ustvarjalno zasedbo predstave Umetnost je omara, ki se je uspešno predstavila na poletnih zagrebških Dnevih satire, kjer je Janja Majzelj dobila nagrado za najboljšo stransko vlogo festivala, so sporočili iz Slovenskega mladinskega gledališča (SMG).

Poleg Janje Majzelj v predstavi Daniila Harmsa igrajo še Daša Doberšek, Blaž Šef in Matija Vastl ter Polona Janežič na harmoniju. Za prevod dela je poskrbel Drago Bajt. Scenografa na odru sta Gašper Tesner in Ivan Peternelj, dramaturginja je bila Jana Pavlič, kostumografinja Slavica Janošević.

"Čemu Harms danes?... Absurd v Harmsovi literaturi priča o nerazvidnem in nedoločljivem strahu, ki vsakdanjosti preti iz ozadja, o eksistencialni ogroženosti in metafizični grozi, ki jo razbiramo tudi iz njegovih zasebnih beležk. Uprizoritev izhaja iz nepredvidljivega Harmsovega sveta, ki nas nagovarja v poetičnem jeziku na meji med tragičnim in komičnim. Potaplja se v poezijo, ki je hkrati otroška igra in igra domišljije v vrtoglavem svetu sanjskih podob in nadrealnih prizorov, oblitih z nenavadno bivanjsko žalostjo," so o predstavi zapisali v gledališču.

Predstava je nastala v koprodukciji med Društvom za umetnost AVGUS in SMG.

MOT, Ivan Peternelj, Umetnost je omara, SMG, Makedonija

Povezani dogodki