STA, 23. 10. 2013

Clug: Gostovanje na Finskem eden letošnjih vrhuncev mariborskih baletnikov

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je pravkar vrnil z gostovanja na Finskem, kjer je nastopal na festivalu Savcor Ballet v mestu Mikkeli. Tam je gostoval s projekti Don Kihot, Paquita in Radio and Juliet. Umetniški direktor Edward Clug gostovanje razume kot enega letošnjih največjih dosežkov mariborskega Baleta.
:
:

foto: Ivan Vinovrški

Nastop mariborskega Baleta je zaključil letošnjo izdajo festivala Savcor Ballet, ki je od leta 1995 gostil vodilne svetovne baletne ansamble.

"Izjemno sem zadovoljen z nizom podvigov, ki jih je mariborski Balet doživel v tem letu. Vrhunec zagotovo predstavlja gostovanje na pomembnem festivalu v Mikkeliju na Finskem, ki je letos slavil 19-letnico," je včeraj povedal Clug. "Še posebej me veseli, da je vsak plesalec našega baletnega ansambla dobil priložnost in čast nastopiti na istem odru, na katerem so v vseh teh letih nastopale legende klasičnega baleta, kot Maja Plisecka, Vladimir Malakhov, Aleksej Ratmanski, Svetlana Zakharova, Diana Višneva in sedaj tudi mi, plesalci mariborskega Baleta."

Don Kihot, po literarnih motivih romana španskega pisatelja Miguela de Cervantesa, velja za enega od zahtevnejših baletov, saj združuje elemente dramske komike, tragedije in ironije z virtuozno in tehnično zahtevno koreografijo. V zgodovini klasičnega baleta ima posebno mesto, saj predstavlja prvo v nizu mojstrovin romantičnega baleta, ki sta jo za carsko gledališče Bolšoj v Moskvi leta 1869 ustvarila skladatelj Ludwig Minkus in koreograf Marius Petipa.

Za Balet SNG Maribor ga je leta 2011 postavil koreograf Krzysztof Nowogrodzki. Na treh predstavah minuli konec tedna na Finskem so nastopili Anastasia Matvienko in Elizaveta Čeprasova (Kitri), Denis Matvienko in Viktor Iščuk (Basilio), Edward Clug (Gamache) ter drugi solisti in ansambel Baleta SNG Maribor.

V Radio and Juliet je koreograf Clug ljubezensko zgodbo soočil z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead. Mešanica glasbe in značilnega minimalističnega giba na odru stopnjuje občutja obupa, odtujenosti in osamljenosti ter ustvarja atmosfero nasilja in vse hitrejšega minevanja časa.

Radio and Juliet se lahko pohvali z več kot sto ponovitvami ter nastopi na največjih svetovnih festivalih. Na predstavi na Finskem so poleg Cluga nastopili Anastasia in Denis Matvienko, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Sergiu Moga in Gaj Žmavc.

Hkrati je mariborski Balet izvedel še balet Paquita na glasbo Ludwiga Minkusa in v koreografiji Mariusa Petipaja. Solista sta bila Elizaveta Čeprasova in Viktor Iščuk.

Festival Savcor Ballet je potekal v koncertnem in kongresnem centru Mikaeli, ki ga je leta 1988 ob 150-letnici mesta zasnoval znameniti finski arhitekt Arto Sipinen.

SNG Maribor, Mikkeli, Savcor Ballet, Finska