STA, 21. 9. 2015

Slovenski lutkarji uspešni na festivalu v Zagrebu

Lutkovna predstava Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana je osvojila glavno nagrado na 48. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč PIF v Zagrebu. Predstava mali modri in mali rumeni Lutkovnega gledališča Maribor pa se je vrnila z nagrado za najbolj humano sporočilo. Obe sta na festivalu dobili še nekaj nagrad.
:
:
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Mednarodna žirija je predstavi Lutkovnega gledališča Ljubljana poleg velike nagrade, grand prixa, v soboto podelila še štiri posamične nagrade. Fabrizzio Montecchi je bil nagrajen za oblikovanje svetlobe, Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbo, igralki Polonca Kores in Asja Kahrimanović pa za animacijo v predstavi, piše na spletni strani festivala.

Mariborski režiser Miha Golob je prejel nagrado za režijo predstave mali modri in mali rumeni, ki je dobila tudi nagrado za tehnologijo, uporabljeno v predstavi. Igralca Miha Bezeljak in Anže Zevnik pa sta bila nagrajena za animacijo.

Letošnji festival je v uradnem delu programa v šestih dneh prikazal 13 predstav iz BiH, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Slovenije in Srbije. Iz Slovenije je nastopilo tudi lutkovno gledališče Nebo iz Kranja s predstavo o prijateljstvu deklice in mačka To je Ernest.

PIF je potekal med 14. in 19. septembrom, žirijo, ki je odločala o nagradah, so sestavljali Marijana Petrović (Srbija), Ivan Rajkov (Bolgarija) in Igor Tretinjak (Hrvaška).

Konec tedna se iz LGL na gostovanje v Bolgarijo, na 9. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč za odrasle, odpravljajo ustvarjalci predstave Krabat.

LGMB, LGL, PIF