STA, 4. 9. 2015

V Ljubljani predstava po motivih grškega mita o nimfi Io

V Ljubljani si bo drevi mogoče ogledati premiero predstave Tine Vrbnjak in Ivana Peternelja z naslovom Io, ki je nastala po motivih grškega mita o nimfi Io. V ospredju je brezupni položaj v kravo spremenjene Io, ki ujeta blazni po svetu. Prav ta metafora brezizhodne situacije posameznika je bila odločilna za ustvarjalni proces predstave.
:
:

Ivan Peternelj / foto Matej Peternelj

Avtorja predstave je zanimala predvsem brezizhodna situacija posameznika, ki se vedno znova znajde v nenavadnih okoliščinah oziroma je zanj značilen določen vedenjski vzorec, ki ga eksistencialno ogroža, vendar se ga ne zaveda ali pa se mu zdi, da je to nekaj, na kar sam ne more vplivati.

Obenem sta se osredotočila na nebesedno naracijo in podajanje vsebine, ki pri gledalcu šele preko asociacij tvori celoto. Tak gledališki jezik sta poskušala zastaviti s pomočjo preprostih znakov, ki izhajajo iz arhetipskih podob, organskih zvokov in kretenj, mestoma ilustrativnih, mestoma abstraktnih.

Premiera in ponovitve predstave, ki bodo še 6., 12. in 13. septembra vsakič ob 20.45, bodo v zasebni garaži na Ribniški ulici 12 v Ljubljani. Čeprav so oder in sedišča določeni, si namenoma niso prizadevali za gledališko podobo prostora, je sporočila izvršna producentka projekta Mija Špiler.

V predstavi, ki je nastala v produkciji Društva Avgus in KUD S. N. G., igra Tina Vrbnjak, ki je z Dejo Vrbnjak in Ivanom Peterneljem poskrbela tudi za scenografijo.