SSG Trst, 12. 11. 2015

Slovenska praizvedba monodrame Ismena, njena sestra v režiji Igorja Pisona

Ibsenov Peer Gynt je s tržaško premiero odmevne koprodukcije uvedel novo sezono Slovenskega stalnega gledališča, le teden kasneje pa bo že na sporedu nova premiera.
:
:
Foto: Nika Furlani
Foto: Nika Furlani
Foto: Nika Furlani
Foto: Nika Furlani

Slovenska praizvedba drame Ismena, njena sestra, postavlja v ospredje skoraj nepoznano starogrško junakinjo z brezčasno, pravzaprav zelo sodobno osebno zgodbo. Delo nizozemske dramatičarke Lot Vekemans je namreč zgodba o ženski, ki je cela tisočletja ostajala v senci slavnih družinskih članov. Njen večni življenjski problem je namreč dejstvo, da se je rodila kot sestra Antigone, očetu Ojdipu in materi Jokasti. Člani tebanske kraljeve družine so z grozljivimi zgodbami svojih usod postali izstopajoči protagonisti starogrških literarnih in gledaliških mitov, bolj umirjena Ismena pa ni imela možnosti, da bi se postavila v ospredje –  njena neopaznost je bila celo nujna, da so ostali člani družine vstopili v zgodbe zgodovine s še večjim leskom.

Lot Vekemans je avtorica dramskih besedil za otroke in odrasle, ki so jih prevedli in uprizorili že na vseh celinah. S prevodom Mateje Seliškar Kenda se bo slovenska publika prvič seznanila z Vekemansino Ismeno v uprizoritvi SSG, na kateri je pustil svoj umetniški pečat režiser Igor Pison, ki podpisuje tudi video, izbor glasbe, oblikovanje scenografije in luči.

Ismena ima skoraj tritisoč let, a je v besedilu in uprizoritvi sveža in povsem človeška, saj se sooča s podobnimi frustracijami kot marsikdo v današnjem času. Zaradi svojega razkrivanja težav in nelagodij deluje komično in teatralno, spominja na televizijske junakinje, ki čutijo nenehno potrebo po javnem izpovedovanju. Ismena tako pripoveduje o sebi in pred publiko rekonstruira lastna življenjska doživetja, da bi ovrednotila male zgodbe svojega običajnega, povprečnega življenja sredi neobičajne, izstopajoče družine. Tekst Vekemansove poudarja pravico nejunaških karakterjev do besede, tudi do svojega mesta pod žarometi. O tej pravici bo v imenu Ismene, protagonistke monodrame, ironično in prodorno spregovorila igralka umetniškega jedra SSG Nikla Petruška Panizon.

Ismena, njena sestra ni le reinterpretacija znamenitih mitov in zgodb o Ojdipu in Antigoni. Poleg izpovedi osebe, ki dobi pravico do lastnega stališča in svoj glas šele tisoče let po tem, ko so se ključni, kritični dogodki že odvili, je ta monodrama tudi povabilo k premisleku, ali je pravo junaštvo res to, kar se zdi na prvi pogled. Kdo lahko odloči kaj je tisti tako opevani »prav«? In nenazadnje, kaj se zgodi po-tem? »Ali potem sploh obstaja?« Vsak človek je glavni junak svoje zgodbe.

Predstava bo na sporedu od 13. novembra do 12. decembra v Klubskem prostoru SSG. Pol ure pred začetkom vsake ponovitve bo v veliki dvorani kratka predstavitev vsebin uprizoritve. Tudi po tej predstavi bo publika lahko glasovala za nagrado Primorskega dnevnika.

Povezani dogodki

SSG Trst, 5. 5. 2009
Žanina Mirčevska: ART EXPORT
SSG Trst, 8. 5. 2010
Komedija s posvetilom