SSG Trst, 14. 11. 2014

Premiera predstave "Trst, mesto v vojni"

Teden dni po slovesni otvoritvi sezone z uprizoritvijo mednarodne koprodukcije, dramatizacije romana Thomasa Manna Čarobna gora, ki je nastala v sodelovanju s SNG Drama Ljubljana, se bodo v SSG Trst s temo prve svetovne vojne srečali z drugačno literarno in gledališko obravnavo.
:
:
Foto: Arhiv SSG Trst
Foto: Arhiv SSG Trst
Foto: Arhiv SSG Trst
Foto: Arhiv SSG Trst
Foto: Arhiv SSG Trst
Foto: Arhiv SSG Trst

Nova, za tržaško gledališko sceno pomembna koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča, ki potrjuje voljo tržaških gledaliških ustanov do utrjevanja in vrednotenja svetovljanske duše mesta Trst, bo krstna izvedba uprizoritve Trst, mesto v vojni. Dvojezična predstava je nastala v sodelovanju s Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine in društvom Casa del lavoratore teatrale po predlogah izvirnih besedil dveh avtorjev, Marka Sosiča in Carla Tolazzija, ki predstavljata kulturno raznolikost dežele Furlanije Julijske krajine. Besedili obravnavata zgodbe tistih, ki so odšli na fronto in tistih, ki so doma čakali na njihovo vrnitev v prepletu realističnih elementov in poetičnih preobrazb. Tržaški režiser Igor Pison in dramaturginja Eva Kraševec sta prevzela zahtevno nalogo, da sta dve izhodišči in dva dramska sloga povezala v eno samo dramsko pripoved.

Kakor v snu Marka Sosiča in Il pane dell’attesa Carla Tolazzija, vsak na svoj način pripovedujeta o času prve svetovne vojne: na eni strani s prikazom vsakdanjega življenja v mestu, ki ga zaznamuje bližina meje, na drugi pa s poetično refleksijo posameznikov v odnosu do vojnih grozot in stisk. Skupno vodilo uprizoritve in dramaturške obdelave je usmerjeno v pogled generacij, ki niso doživele vojnih dogodkov v prvi osebi, vendar razumejo dilemo in odgovornost posredovanja (brez vsakršne retorike) tematik, ki so stoletje po izbruhu prve svetovne vojne še zmeraj aktualne.

Skozi čigave oči naj povem zgodbo, ki bo ena izmed tisočerih? – vprašanje iz uprizoritvenega besedila izpostavlja vprašanja in odgovore, ki so si jih ustvarjalci postavili kot izhodišče projekta. Zato je uprizoritev zakoreninjena v našem času: obe dramski besedili uokvirja intenca Avtorja/ Režiserja, ki se pripravlja na snemanje filma, s pisanjem scenarija o dogodkih in čustvih, ki so vezani na prvo svetovno vojno. Na začetku gledalec začuti odmaknjenost fikcije, nato pa drobci spomina postopoma prevzamejo protagoniste na način, ki odločno presega meje uprizoritve in vstopa v globine osebnega doživljanja vsebin. S prepletom preteklosti in sodobnosti uprizoritev iz dveh zornih kotov posreduje nesmiselnost vojne skozi čakanje, hrepenenje žensk ter bolečino tistih, ki so spoznali bojne jarke, skozi poglavja individualnih zgodb, med katerimi ne moremo zbirati emblematične zgodbe, a jih lahko le združimo v skupno, človeško in tragično razsežnost.

Pobudniki tega projekta, člani društva Casa del lavoratore teatrale, so o projektu zapisali: »Pripoved o Trstu, mestu v vojni, ne more mimo kompleksnosti lokalnih okoliščin, mimo tukajšnje večkulturnosti in večjezičnosti. Prva vojna je v sebi že nosila zametke tragedij, do katerih so pozneje privedle nacionalistične politike, ki so ozemlje tako razkosale, da je bilo posledice čutiti skoraj vse preteklo stoletje. Zgodba tako pridobi univerzalne razsežnosti prav zaradi edinstvenih protislovij Trsta.«

Da bi uprizoritev kontekstualizirali z ustrezno interpretacijo teme, so koproducenti izbrali mladega, a že mednarodno uveljavljenega tržaškega režiserja Igorja Pisona, ki dobro pozna posebno tržaško, večkulturno okolje in njegovo zgodovino. Skupaj z dramaturginjo Evo Kraševec sta združila različna avtorska pogleda, ki jih posredujeta besedili dveh priznanih avtorjev iz dežele Furlanije Julijske krajine.

Marko Sosič je tržaški pisatelj, ki se ponaša s celo vrsto nagrad za literarne stvaritve v Sloveniji in v Italiji. Njegova dela so bila prevedena v mnoge evropske jezike. Videmčan Carlo Tolazzi pa je avtor številnih del, ki so pomembna za vrednotenje furlanske kulturne dediščine (na primer dramski predstavi Cercivento in Indemoniate, uprizorjeni v okviru čedajskega Mittelfesta, gledališča Teatro Club in Stalnega gledališča FJK).  Besedilo Marka Sosiča je v italijanščino prevedla Laura Sgubin. Predstava bo dvojezična, z dvojezičnimi nadnapisi.

Zasedbo sestavljajo igralci umetniškega ansambla Slovenskega stalnega gledališča in društva Casa del lavoratore teatrale: Nikla Petruška Panizon, Lara Komar, Maria Grazia Plos, Tadej Pišek (k.g.), Massimiliano Borghesi, Primož Forte, Adriano Giraldi, Maurizio Zacchigna, Roberta Colacino in Lorenzo Zuffi. Scenografijo in izbor glasbe je podpisal režiser Igor Pison, ki je tudi soavtor videa v sodelovanju s Tomažem Scarcio. Kostumograf predstave je Igor Pahor. Z dramaturgijo se je soočila Eva Kraševec, lektorica pa je Tatjana Stanič.

Predstava Trst, mesto v vojni je doživela predpremiero v četrtek, 13. novembra, abonmajska premiera pa bo sledila v petek, 14. novembra ob 20.30 v Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča, kjer se bodo ponovitve nadaljevale do 30. novembra (z uvodnimi predstavitvami uprizoritve, ki se bodo pričele vedno pol ure pred začetkom predstave). Od 2. do 22. decembra bo predstava na sporedu v dvorani Bartoli gledališča Rossetti, kot sestavni del abonmajske, dramske ponudbe Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine. 

Niz srečanj o zamisli in ustvarjanju gledališke predstave

Trst, mesto v vojni je predstava s čisto posebno zgodbo, od nastanka projekta do njegove realizacije, od zamisli in smisla projekta do delovnega postopka z večjezičnim ansamblom, ki združuje talentirane igralce. Zato so si v SSG Trst zamislili niz srečanj, s katerimi bodo predstavili občinstvu vse etape tega skupnega projekta. Na srečanjih, ki se bodo odvijala v prostorih Slovenskega stalnega gledališča in gledališča Rossetti, bomo spoznali vsebine in ustvarjalce, ki so oblikovali gledališko predstavo, Vstop je za vsa srečanja prost. 
 
Petek, 28.11., ob 19. uri v SSG Trst
sodelujejo:
avtorja Marko Sosič in Carlo Tolazzi
moderator Franco Però
Predstava Trst, mesto v vojni / Trieste, una città in guerra je nastala iz združitve dveh izvirnih dramskih besedil. Marko Sosič je napisal svoj dramski fragment v slovenščini, Carlo Tolazzi pa besedilo v italijanščini. Z avtorjema se bo ravnatelj Stalnega gledališča FJK Franco Però pogovarjal o njunih poetikah in dramskih pristopih ter o njunem pogledu na prvo svetovno vojno.
 
Ponedeljek, 1.12., ob 17.30 v gledališču Rossetti
sodelujejo:
zgodovinar Fabio Todero, dramaturginja Eva Kraševec, režiser Igor Pison
Od teksta do odra: ustvarjalni proces, ki je privedel do uprizoritve, sta razvila dramaturginja Eva Kraševec in režiser Igor Pison, ki sta združila dve dramski besedili v enotno in koherentno celoto. Zgodovinar Fabio Todero pa je sodeloval z ustvarjalno ekipo društva Casa del lavoratore teatrale v prvi fazi nastajanja projekta.
 
Petek, 12.12., ob 17.30 v gledališču Rossetti
sodelujejo:
režiser Igor Pison, kostumograf Igor Pahor in vsi igralci: Nikla Petruška Panizon, Lara Komar, Maria Grazia Plos, Tadej Pišek, Massimiliano Borghesi, Primož Forte, Adriano Giraldi, Maurizio Zacchigna, Roberta Colacino in Lorenzo Zuffi
Na srečanju s protagonisti predstave bomo spoznali magično obdobje študija, od prve bralne vaje do razumevanja besedila in memoriranja. Odkrili bomo trenutek, ko tekst zaživi na prizorišču in igralci oblikujejo dušo in podobo svojih kreacij, kot tudi napetost njihovih medsebojnih odnosov in poetiko uprizoritve.

Povezani dogodki