SSG Trst, 25. 4. 2016

Skupna počastitev Shakespearjeve obletnice v SSG Trst

V torek, 26. aprila 2016, bo ob 20.45 v Slovenskem Stalnem gledališču potekala zaključna prireditev Shakespearjevega meseca.

William Shakespeare / Foto: Wikimedia Commons

Po mesecu predstav, predavanj in filmov se bo tržaška počastitev Shakespearjeve obletnice zaključila v torek, 26. aprila, ob 20.45 v Veliki dvorani Slovenskega stalnega gledališča z dogodkom, ki je nastal v izvedbi SSG in s sodelovanjem Stalnega gledališča FJK ter British School.

My love shall in my verse ever live young (V tem stihu bo ljubezen moja večno mlada) je zadnji verz soneta št. 19, ki daje naslov sugestivnemu poklonu v verzih in glasbi brez jezikovnih pregrad. Termin sledi »uradnemu« dnevu, ko je ves svet počastil spomin na umetnika, a se navezuje na ravno tako pomemben trenutek njegovega življenja in sicer na dan, ko je bil William Shakespeare vpisan v rojstno knjigo: 400. obletnica smrti bo tako postala priložnost za praznovanje rojstva in življenja, v znamenju letošnjega mota »Shakespeare lives!«.

Publika bo vabljena, da s prepletom verzov, not in podob naredi korak nazaj v elizabetinski čas. Režija Eduarda Milerja bo ustvarila magična soglasja med Shakespearjevimi soneti in skladbami različnih dob, ki so nastale po Shakespearjevih dramskih besedilih. Protagonisti večera bodo igralci stalnih ansamblov Slovenskega stalnega gledališča in Stalnega gledališča FJK, sopranistka Laura Antonaz, pianist Elia Macrì in lutnjar Fabio Accurso.

Vtis o minljivosti življenja in večnosti umetnosti bo zaznamoval dogodek, ki bo slonel na emocijah posredovanja globine Shakespearjevih verzov in glasbe Dowlanda, Purcella, Coleridge Taylorja, Merwyn Horderja, Maconchyja, Vaughana Williamsa. Na velikem odru Kulturnega doma bodo sonete podali igralci Nikla Petruška Panizon, Vladimir Jurc in Andrea Germani, a tudi poseben gost – priljubljeni poznavalec Shakespearjeve umetnosti in docent Peter Brown. Igralci, glasbeniki in gledalci bodo tako (v mednarodnem duhu) skupaj praznovali umetnost in genialnost Williama Shakespearja.

SSG Trst, 11. 6. 2018
Podpora Italijanski Drami na Reki
SSG Trst, 30. 5. 2014
Podeljene nagrade tantadruj 2014
SSG Trst, STA, 31. 5. 2017
Podeljene nagrade tantadruj