SSG Trst, STA, 18. 6. 2014

Eduard Miler je nov umetniški koordinator Slovenskega stalnega gledališča v Trstu

Eduard Miler je nov umetniški koordinator Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Komisija, ki so jo sestavljali trije člani upravnega odbora, predstavnik igralskega ansambla in zunanji komisar, je izbrala koordinatorja med šestimi kandidati. Upravni svet je izbiro potrdil na včerajšnji seji. Miler bo skrbel za načrtovanje, vodenje in upravljanje umetniških sezon 2014/2015, 2015/16 in 2016/17.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Miler je uveljavljen gledališki ustvarjalec z dolgoletno izkušnjo in mednarodnim profilom. Svojo kariero je začel v različnih nemških in avstrijskih gledališčih, kjer je v 80. letih podpisal tudi svoje prve režije. Leta 1966 je v Stuttgartu zasnoval svoje gledališče Forum 3, leta 1978 pa v Bielefeldu gledališče Schaulust.

Od leta 1990 do 1994 je bil umetniški vodja SMG v Ljubljani. V sezonah 2009/10 in 2010/11 je deloval kot umetniški konzultant Kraljevskega pozorišta na Cetinju, od februarja 2010 do junija 2011 pa je umetniško vodil Črnogorsko narodno pozorište v Podgorici. Kot umetniški vodja SNG Drama Ljubljana je deloval v sezonah 2011/12 in 2012/13 ter zasnoval programa sezon 2012/13 in 2013/14.

V petinštiridesetletni gledališki karieri je v sodelovanju z najpomembnejšimi slovenskimi, hrvaškimi, jugoslovanskimi, avstrijskimi in nemškimi igralskimi ansambli oblikoval več kot sto uprizoritev, za kar je bil tudi večkrat nagrajen. Med drugimi je prejel nagrado Prešernovega sklada (1987), dve Borštnikovi nagradi za režijo in tri lovorove vence na sarajevskem gledališkem festivalu MESS.

Vodstvo tržaškega gledališča je v zadnjem obdobju zaznamovalo nekaj kadrovskih sprememb. Januarja je ostalo brez umetniškega vodje, v začetku februarja pa se je na novo konstituiral upravni svet.

Upravni svet teatra je sicer že oktobra lani objavil razpis za mesto umetniškega koordinatorja SSG, ker se je Koloinijevi pogodba iztekla zadnji dan leta 2013. Vendar pa je zatem ena izmed članic skupščine SSG pozvala upravni svet, naj zaradi skorajšnjega izteka svojega mandata imenovanje novega umetniškega koordinatorja prepusti naslednji sestavi, s čimer se je upravni svet strinjal.

Februarja izvoljeni upravni svet je s Koloinijevo sklenil pogodbo o nadaljnjem vodenju gledališča do sredine poletja. Obenem je objavil razpis za novega umetniškega vodje, saj je prejšnji razpis po njegovem mnenju postavljal pogoje, ki ne odgovarjajo zahtevam gledališča.