STA, 24. 9. 2019

Skozi njeno zgodbo in zgodovino v 25. izdajo Mesta žensk

Mesto žensk letos obeležuje 25. izdajo, ki jo nocoj ob 19. uri napoveduje odprtje razstave Živele! 25 let filma in videa v galeriji Alkatraz na Metelkovi. Jubilejno festivalsko izdajo, ki bo potekala od 1. do 13. oktobra, zaznamuje geslo #HerStory, ki se nanaša tako na njeno, žensko zgodovino kot na njeno, žensko zgodbo.
:
:

Umetniška vodja festivala Mesto žensk Teja Reba je na današnji novinarski konferenci dejala, da se bo na jubilejni, 25. izdaji mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk na 18 prizoriščih predstavilo 160 sodelujočih, novost pa je, da bo festival v manjšem obsegu potekal tudi v Mariboru in Zagrebu. "Izjemno pester in obsežen program predstavlja poklon preteklim dosežkom Mesta žensk, a se hkrati ozira v prihodnost: promovira mlajše avtorice in kolektive ter prevprašuje metode in forme obstoječega delovanja znotraj umetnosti in kulture," so zapisale organizatorke.

Geslo letošnje izdaje #HerStory je po besedah Teje Reba besedna igra v angleščini, ki govori tako o njeni, ženski zgodovini kot o njeni, ženski zgodbi. "Pri tem ni govora o posebni zgodovini, ki bi veljala samo za ženske, temveč o delu splošne zgodovine, ki umanjka, ker so se v preteklosti večinoma vrednotili le moški dogodki," je pojasnila. Po besedah umetniške vodje je čas "za nekaj feminističnega revizionizma - feministične re-interpretacije dejstev, dogodkov in tradicij". Na festivalu si "spregledano, zamolčano in zatrto želijo narediti vidno".

Ob 25. izdaji se bodo v Mestu žensk poklonili še nekaterim pomembnim jubilejem v letošnjem letu. Z razstavo Živele!, ki jo bodo drevi v galeriji Alkatraz odprli z novim performansom Ane Čigon Živele! Performativni aperitiv k videoumetnosti, se bodo na festivalu ozrli na 25 let ustvarjanja videastk v slovenskem prostoru. Kot je povedala sokuratorka razstave Vesna Bukovec, sta z Ano Čigon za razstavo pripravili subjektiven nabor feministično in/ali družbenokritičnih del, ki dramijo, kličejo k razmisleku in akciji.

Večina del bo predstavljena v galeriji, nekatera bodo prikazana 3. oktobra v Slovenski kinoteki v sklopu maratona slovenskih filmskih in videoustvarjalk od poldneva do polnoči, nekaj filmov pa bo od 29. septembra do srede oktobra prikazanih na 1. in 2. programu RTV Slovenija.

Častna predsednica Mesta žensk Eva D. Bahovec je napovedala, da bo festival združil moči tudi z Univerzo v Ljubljani ob njeni 100. obletnici z organizacijo regionalnega simpozija Beauvoir med zgodovino, filozofijo in pisanjem sebstva, ki se bo opiral tudi na 70. obletnico izida slovitega dela Simone de Beauvoir Drugi spol. V slovenščini pa je ob festivalu pri založbi cf* v prevodu Katje Čičigoj izšla Dialektika spola Shulamith Firestone, kar bodo prav tako zaznamovali s simpozijem.

Festival bo 1. oktobra uvedla predstava legendarnega berlinskega gledališkega kolektiva She She Pop, ki tako kot Mesto žensk deluje že 25 let. She She Pop v Ljubljano prihajajo prvič, v Slovenskem mladinskem gledališču pa bodo gostovali s predstavo Predali, v kateri "dobesedno brskajo po predalih žensk, odraslih na vzhodni strani berlinskega zidu".

Rezidentka letošnje izdaje je poljsko-britanska ustvarjalka Alicja Rogalska, ki se je posvetila raziskovanju izbrisanih in bo 2. oktobra v Galeriji Škuc odprla razstavo Oblike pritiska, v fokusu pa bo slovenska književnica, skladateljica in magistrica sociologije Nina Dragičević.

Premiero bosta na festivalu doživela predstava Brina Bare Kolenc in Leje Jurišič, ki se ukvarja z "emancipatornim momentom slovenskega sodobnega plesa v 2. svetovni vojni, katerega nosilka je bila Marta Paulin - Brina", ter performans Golo življenje, ki ga s sodelavkami podpisuje interdisciplinarna umetnica Olja Grubić.

Med tujimi gostovanji bodo predstava Tanz avstrijske umetnice Florentine Holzinger, predstava Muyte Maker mlade francoske koreografinje Flore Detraz in performans In Posse: ženska sperma provokativne britanske umetnice Charlotte Jarvis. Veliki jubilejni festivalski finale se obeta 13. oktobra.

 

Mesto žensk

Povezani dogodki