STA, 14. 10. 2021

Škofjeloški pasijon 2021 zaradi epidemioloških razmer odpovedan

Občina Škofja je zaradi epidemiološke situacije in negotovosti, ki jo ta prinaša, odpovedala Škofjeloški pasijon 2021. Pred enim letom so se ustvarjalci najprej odločili za prestavitev uprizoritve na leto 2022, glede na aktualne razmere pa so sedaj sklenili, da projekt ustavijo. Uprizoritve tako ne bo pred letom 2025.
:
:

Škofjeloški pasijon 2015 / Foto: Jure Nastran

Kot je na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki povedal vodja projekta Škofjeloški pasijon 2021 Jakob Vrhovec, je bila odločitev za odpoved uprizoritve vse prej kot lahka. "Lani smo v tem času sporočili odločitev, da je pasijon prestavljen za eno leto. Žal smo danes, kjer smo, in so številke, povezane s covidom-19, še enkrat višje kot tedaj," je izpostavil.

Pojasnil je, da je v teh razmerah nemogoče zagotoviti varno uprizoritev pasijona, saj v njem nastopa okoli 1000 igralcev, pričakovali pa so tudi okoli 40.000 obiskovalcev. Kot je poudaril, na nek način zavidajo kulturnim institucijam, ki lahko kljub vsemu izvajajo kulturni program, pri pasijonu pa sodeluje kar 1000 igralcev oziroma prostovoljcev. Vsak prihaja iz svojega okolja in ko bi se začeli družiti na vajah, ne bi šlo brez okužb ali karanten.

Režiser Škofjeloškega pasijona 2021 Borut Gartner je pojasnil, da so v pripravah ravno prišli do obdobja, ko bi se šivilje srečevale z igralci za pripravo kostumov. Težave bi bile tudi na generalkah in uprizoritvah, saj je sodelujočih veliko, zadostne razdalje med njimi pa ni mogoče zagotoviti. Odre nosi po 20 nosačev, na njih pa na osmih kvadratnih metrih nastopa po šest igralcev. Če bi bil kdo izmed njih okužen, bi jih še vrsta šla v karanteno, je izpostavil Gartner.

"Stvari so tako nepredvidljive, da bi vsi nadaljnji koraki k izvedbi bili negotovi in neodgovorni," je sklenil režiser, ki se boji, da ob vsem trudu na koncu pasijonske procesije ne bi mogli izpeljati. O tem se je posvetoval tudi z vodji igralskih skupin, ki so se strinjali, da je bolje, da pasijonska procesija počaka še kakšno leto, da se situacija umiri oziroma se navadimo živeti s covidom-19.

Kdaj bo torej naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki so ga nazadnje odigrali leta 2015, uprizoritev pa načrtovali na vsakih šest let, še ni jasno. Celoten projekt je ustavljen in občina bo, ko se bo lotila nove uprizoritve, zanjo znova iskala vodjo projekta in režiserja.

Strokovni odbor Škofjeloškega pasijona je sklenil, da se ponovno pasijonsko dogajanje začne takoj, ko bo možno. To pomeni, da vsaj eno leto ne bo epidemioloških ukrepov in bodo pasijonske aktivnosti lahko normalno tekle, je pojasnil Vrhovec. Ker od začetka priprav do izvedbe preteče še dve leti, pa je jasno, da pred letom 2025 nove uprizoritve ne bo.

Škofjeloški pasijon kljub odpovedi uprizoritve ostaja na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot je spomnil škofjeloški župan Tine Radinja, v teh razmerah po svetu odpadajo številni tovrstni dogodki. "Ključno pa je, da se ne izgubi pasijonskega duha oziroma tradicije," je poudaril.

Prepričan je, da vse dosedanje priprave na uprizoritev v letošnjem oziroma v prihodnjem letu niso bile zaman, saj so vse aktivnosti znova povezale pasijonsko skupnost. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so vložili svoj čas in energijo v to, da bi ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona pripravili res posebno uprizoritev. "Sedaj pa je naloga pasijoncev, da ohranjamo ta pasijonski duh in znova pripravimo projekt, ko bo to mogoče," je sklenil.

Škofjeloški pasijon