SLOGI, 12. 1. 2016

Simpozij o Valeriji Heybal

V izvedbi Ustanove-Fundacije Ladko Korošec in sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) bo v četrtek, 14. januarja 2016, ob 12. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta potekal simpozij z naslovom "Ali je Valerija Heybalova pozabljena?"

Valerija Heybal / Foto: Leon Perskie Photograph Studio, vir: SLOGI

Gradiva in vire o umetniški poti glasbenice in operne pevke Valerije Heybal bodo predstavili Marko Košir, Peter Bedjanič in dr. Primož Kuret.

»Valerija Heybal, največja slovenska operna umetnica, se je rodila leta 1918 v Kamniku. Z glasbo se je ukvarjala že od rane mladosti. Kot dekle je sodelovala v ljubljanskem damskem  jazzovskem orkestru Slavček, kjer je igrala violino. Leta 1936 je začela študirati solopetje pri profesorju Župevcu. Na odru ljubljanske Opere je debitirala 15. februarja 1938 kot Djula v Gotovčevi operi Ero z onega sveta in na mah osvojila ljubljansko operno občinstvo. Do odhoda v Beograd leta 1948 je nastopila  na odru ljubljanske Opere več kot štiristo šestdesetkrat. V sezonah 1952/53 in 53/54 je bila stalna gostja Opere v Bernu. Sama in z ansambloma ljubljanske in beograjske opere je gostovala po vsej Evropi. Nastopila je na vseh odrih nekdanje Jugoslavije razen v Osijeku. V sebi je združevala vse, kar mora operni pevec imeti: lep glas, velik igralski talent, občutek za pravilno poustvarjanje med seboj zelo različnih vlog in prelepo zunanjost. Samo Hubad, vodilni slovenski dirigent, je o njej izjavil, da je Heybalova slovenska Maria Callas! Umrla je v Ljubljani leta 1994, bolna in zapuščena. Danes je, na žalost, skoraj pozabljena.

Dogodek je namenjen napovedi o nameri, da napišemo njeno biografijo, ki bi izšla ob stoletnici njenega rojstva januarja 2018, in predstavitvi gradiva in virov o njeni izjemni in dolgi umetniški poti, ki se je začela že leta 1932 in trajala do začetka leta 1977. S tem bi ustrezno počastili spomin na to izjemno umetnico in jo za vedno iztrgali pozabi!« je o Valeriji Heybal in simpoziju zapisal Marko Košir z Ustanove-Fundacije Ladko Korošec.

Ustanova-Fundacija Ladko Korošec je sodelovala in sodeluje pri zbiranju gradiva, dogodku v SLOGI in pisanju biografije z: Schweizerische Theatersammlung iz Berna, Arhiv Narodnog pozorišta - Opera v Beogradu, Muzej pozorišne umetnosti Srbije v Beogradu, NUK – Glasbena zbirka, DLIB (Digitalna knjižnica Slovenije), UKM – Glasbena zbirka, Časopisni arhiv, Arhiv SNG-Opera v Mariboru, znanci in prijatelji Heybalove iz Ljubljane, Maribora in Kamnika.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki