STA, 9. 9. 2011

Sezono avtorskih projektov v SNG Maribor odpirajo Srečni dnevi

Slovensko narodno gledališče Maribor v tej sezoni uvaja samostojne igralske avtorske projekte. Prvi takšen je predstava Srečni dnevi, ki jo je po motivih drame Samuela Becketta pripravila igralka Irena Varga. Po pomoč se je zatekla k scenografki Darki Erdelji iz Lutkovnega gledališča Maribor, dramaturginji Mojci Simonič in skladateljici Nani Forte.

Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor

V Srečnih dnevih, ki bodo premierno uprizorjeni danes ob 20. uri, se ženska poznih srednjih let z nepretrganim govorjenjem in obujanjem spominov sooča z lastno minljivostjo. "Vidimo žensko, ki je ujeta med spomine. In v tej kruti situaciji se mora soočiti s samo sabo," je včeraj za medije povedala Irena Varga.

"To je predstava tišine, predstava o spoznanjih, predstava o ljubezni. Sprašuje se o tem, kaj pomeni ljubezen, koliko imaš pravico spreminjati partnerja, ali ti kdo stoji ob strani," je dodala.

Ker je besedila razmeroma malo, sta toliko bolj pomembni scenografija in glasba. Slednjo je napisala Nana Forte, ki se je prvič preizkusila v pisanju glasbe za gledališče. "Tu glasba ni samostojna umetnost, ampak se mora zliti z vsem ostalim. Glasba mora prizor podkrepiti, ne da bi prevladala, kar je bilo zamen velik izziv," je povedala.

Predstava je prva v nizu dodatnega programa Drame SNG Maribor, ki ga tvorijo trije samostojni igralski umetniško-raziskovalni avtorski projekti. Po besedah Varge je to za igralce svojevrsten izziv, saj se tako lahko preizkusijo v novi vlogi, delu brez režiserja in z majhno ekipo, kar pa hkrati pomeni omejene možnosti.

"Tako imam možnost, da odigram vlogo, kakršne v svoji karieri še nisem igrala," je pojasnila. Hkrati je lahko sama izbrala svoje sodelavce, ki so jo, kot je dejala, navdušili s svojo mladostjo, profesionalnostjo in sposobnostjo.

Mojca Simonič, v SNG Maribor zaposlena kot igralka, v predstavi nastopa, hkrati je sodelovala kot dramaturginja. Za sceno in svetlobo sta poskrbela zakonca Darka Ivelja in Jason M. Smith, zaposlena v Lutkovnem gledališču Maribor.

Z avtorskimi projekti se bodo v SNG Maribor kasneje preizkusili še Ksenija Mišič in Matevž Biber v Ženski, ki sem ji bral ter Nataša Matjašec Rošker in Branko Jordan v Do tu sega gozd.