STA, 27. 6. 2011

Se ljubljanski Operi obetajo boljši časi?

Obnova ljubljanske Opere se, kot kaže, vendarle približuje h koncu. Po besedah ravnatelja opernobaletne hiše Mitje Bervarja naj bi bil tehnični prevzem stavbe konec avgusta ali v začetku septembra, kar bi pomenilo, da bi lahko otvoritveni dogodek pripravili v novembru ali decembru letos.
:
:


Pisnega zagotovila ministrstva za kulturo, kot so ga imeli za letošnji april, sicer nimajo, je na srečanju z novinarji v četrtek povedal Bervar, vendar pa, kot je dejal, na ministrstvu za kulturo pravijo, da bi lahko v novo hišo šli septembra ali oktobra.

Bervar je uvodoma povzel dogajanje, odkar je prevzel funkcijo ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana. Kot je povedal, mu je bilo leta 2009, ko je funkcijo nastopil, rečeno, da bo selitev v prenovljeno stavbo junija 2010, zato je ambiciozno zastavil program in izbral sodelavce, vendar do selitve do še danes ni prišlo.

Ministrstvo jim je nato pisno zagotovilo, da se bodo v prenovljeno hišo selili aprila letos. Tako so imeli v januarju, februarju, marcu in v začetku aprila 22 predstav v Cankarjevem domu, ki so bile, kot se je pohvalil 92 odstotno zasedene. Kot je dejal, so s tem, kar so pripravili zadovoljni, čeprav so imeli težave, ker niso imeli dvoran, na katere so računali. Dvoran za vadbo bo v novi hiši pet, saj se bo površina opernobaletne hiše s prenovo iz 3500 kvadratnih metrov povečala na 10.500 kvadratnih metrov.

Bervar sicer za nastalo situacijo ne krivi ministrstva za kulturo, saj se je to trudilo, kolikor se je moglo. Sam je že tretji direktor, ki se ukvarja s tem projektom, z njim so se ukvarjale že štiri vlade, poleg tega sta v dogajanje okrog prenove vključena stečaja dveh velikih podjetij - Vegrada in SCT, je dejal.

Klub vsemu pa so, kot se je pohvalil, v letu 2010 zvišali število dogodkov na 124, kar je največ v zadnjih štirih letih. Pred prenovo je bilo dogodkov letno okrog 150, je podal primerjavo.

V opernobaletni hiši skušajo delati tudi v izrednih razmerah in želijo imeti predstave, je poudaril Bervar. Rešili so tudi abonente, teh so v letu 2010 pridobili 831, medtem ko jih je bilo v letu 2009 le 541. Ko bo prenovljena hiša odprta, se bo njihovo število podvojilo, je optimističen Bervar.

To da je Opera še vedno brez hiše, se odraža marsikje, tako na programu in kvaliteti, kot tudi na vzdušju v hiši, ki je slabo. Vsled situacije so morali v maju odpovedati premiero nove slovenske opre Janija Goloba Ljubezen Kapital, za junij Polulencovo opero Karmeličanke in za september opero Čajkovskega Jevgenij Onjegin, pred kratkim pa je svoj odstop z mesta umetniškega vodje opere s koncem sezone naznanil Christophe Capacci. Kot je zapisal v izjavi ob odstopu, je razlog za odpoved sodelovanja z njegove strani v tem, da trenutno ne vidi možnosti, da bi lahko uresničil svojo programsko vizijo.

Kdo bo nadomestil Capaccija, še ni znano, po Bervarjevih besedah pa bo tokrat Slovenec, saj v trenutnih razmerah ne morejo vabiti tujca.

Glede na situacijo, ko so torej še vedno brez hiše, so se v ljubljanski Operi letos odločili, da ne bodo objavili programske knjižice. Po Bervarjevih besedah so program sicer pripravili in ga bosta tudi obravnavala strokovni svet in svet zavoda, vendar ga nameravajo septembra po potrebi spremeniti.

Maja so v hiši naredili tudi spremembo programskega in finančnega načrta, tako da lahko stvari peljejo dalje, sicer pa sam dodatnega denarja od ministrstva za kulturo ne pričakuje, je dejal Bervar.

Trenutno sicer delajo na operi Amadis de Gaulle Johanna Christiana Bacha. Mednarodni projekt, v katerega so poleg SNG Opera in balet Ljubljana vključeni Kraljeva opera Versailles, Opera Comique iz Pariza in Inštitut za srednjeveško glasbo Palazzeto, bo premierno izveden v Versaillesu. Delajo tudi na Črnih maskah Marija Kogoja, ki bodo 14. januarja 2012 odprle EPK.

Prenovljena opernobaletna hiša bo sicer ena od tehnično najbolje opremljenih in bo imela po Bervarjevem prepričanju zelo velik potencial. Trenutno pa so krizni časi in težave z likvidnostjo in delovanjem ima veliko hiš, ne le njihova, poudarja Bervar in dodaja, da ima njihova pravzaprav še toliko večje, ker "nimajo hiše". Na prihodnost, kot pravi, ne gleda črno. Želi si le pozitivnega duha v hiši, saj se sedanji negativni odraža tudi navzven. Kot je dejal, je v hiši določen krog, ki širi negativno energijo in ki je povezan z določenimi krogi zunaj, ki jim tako stanje ustreza in prav ti krogi mu tudi očitajo negativno poslovanje.