STA, 12. 6. 2021

Začenja se prvi del festivala Klovnbuf

S cirkuškimi nastopi in delavnicami, na katerih bodo sodelovali tudi otroci iz Črne Gore, se bo v parku Fužinskega gradu danes, 12. 6., začel prvi sklop 14. mednarodnega festivala sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf. V prvem sklopu festivala, ki letos poteka v znamenju iskanja ravnotežja na vseh ravneh, se bodo predstavili zlasti tuji umetniki.
:
:

Festival Klovnbuf, ki bo v 14. izdaji potekal v dveh delih, prvič od 12. do 19. junija ter še od 25. julija do 1. avgusta, bo iskal ravnotežja med cirkusom in drugimi žanrskimi zvrstmi, "med normalnostjo hrepenenja in nenormalnostjo bivanja, življenja", so zapisali organizatorji. Kot so pojasnili, je "mali človek v post-pandemičnem svetu popolnoma izgubljen, zato je treba poiskati novo ravnovesje sil, pri čemer so najbolj na udaru ravno človekove vrline, vrednote, spretnosti, sposobnosti, imaginacija, telo, um in srce".

Festival kot vsako leto prinaša zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa. Nastopi so razpredeni po različnih prizoriščih Ljubljane, kar po navedbah organizatorjev "skupaj tvori pravo malo cirkuško transverzalo", vse od Fužinskega gradu, Parka Tabor, Kongresnega trga, Centra Skala, Plesnega teatra Ljubljana do Stare mestne elektrarne.

Klovnbuf bo v obeh delih ponudil predstave domačih in tujih umetnikov. Medtem ko bo prvi festivalski sklop ponudil zlasti nastope mednarodnih umetnikov, bo drugi potekal v znamenju slovenskih ustvarjalcev sodobnega cirkusa in drugih žanrov. V program so poleg predstav vključene predstavitve del v nastajanju, rezidenčni program in delavnice. Na ljubljanske poletne odre, trge in ploščadi bo Klovnbuf poleg sodobnega cirkusa prinesel "tudi vse tisto, kar v zadnjem času najbolj pogrešamo: magijo, vrline, iluzijo in predanost, ki v iskanje ravnotežja vnaša neko novo ravnovesje", napovedujejo organizatorji.

V prvem sklopu organizatorji opozarjajo na predstavo sodobnega cirkusa Neuravnoteženo enega najbolj perspektivnih cirkuških umetnikov svoje generacije v Franciji Nicolasa Fraiseauja. Predstava, ki bo na sporedu v nedeljo, poteka na meji med poezijo in absurdom ter deluje kot sodobna francoska igra uravnoteženja cirkusanta skozi različne postopke, poizkuse in stanja.

Med predstavami organizatorji izpostavljajo še Tangram žonglerja Stefana Singa in balerine Cristiane Casadio, nemško - italijanske naveze, ki premika meje novega cirkusa plesa in fizičnega gledališča, ter predstavo na vrvi Teorija strun skupine Lyapunov, ki združuje šest umetnikov iz Belgije, ki se med seboj dopolnjujejo: glasbenik, letalec na navpični vrvi, letalec z zamahom v oblaku, dva "highlinerja" in en sprehajalec po vrvi.

Klovnbuf