STA, 12. 6. 2020

Med dobitniki Župančičevih nagrad tudi Dunja Zupančič, Dragan Živadinov in Nino de Gleria

Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana (Mol) za umetnost, bo za življenjsko delo letos dobil akademik arhitekt Stanko Kristl. Podelili jo bodo septembra, ko bodo izročili še tri nagrade za dveletno ustvarjanje. Te bodo prejeli tandem Dunja Zupančič in Dragan Živadinov, pesnica Nina Dragičević ter skladatelj Nino de Gleria.

Biokozmizem::Izreka / Foto: Arhiv Delak

Akademik Stanko Kristl je izjemno občutljiv arhitekt ter premišljevalec o prostoru, katerega delo in misel sta pomembno zaznamovala naše mesto. Sodi v prvo generacijo študentov profesorja Edvarda Ravnikarja, ki je ustvarjala izjemno prepoznavno arhitekturo 60. let, so sporočili z Mola.

"Njegovo arhitekturo odlikuje čut za humanost, posveča jo človeku, njegovim potrebam in doživljanju prostora. Vrtec Mladi rod se s svojo eksperimentalno zasnovo in posebno obliko prilagaja potrebam najmlajših. Atrijske hiše na Borsetovi so še do danes nepresežen primer strnjene nizke stanovanjske arhitekture pri nas. Poseben prispevek mestu pa je njegov projekt urgentnega bloka Kliničnega centra v Ljubljani, ki mu je posvetil velik del svojega ustvarjanja z željo, da bi uresničil kakovostno delovno okolje za zdravnike in human prostor za bolnike," piše v utemeljitvi.

Dunja Zupančič in Dragan Živadinov sta neločljiv umetniški tandem na področju uprizoritvenih umetnosti in širše, ki s svojim delovanjem korenito presegata mestne in državne meje. Projekti in predstave iz preteklih dveh let Odilo. Zatemnitev. Oratorij; Reka, Reka/Syntapiens::IZ; informansom Kozmizem::NUK/3 in Biokozmizem:: IZREKA ju utrjujejo kot ključna umetnika našega časa.

Nina Dragičević učinkovito povezuje družbeno kritiko in zvočno eksperimentalni izraz. Je pisateljica, esejistka, teoretičarka, novinarka, skladateljica in eksperimentalna glasbenica, ki s svojo prvo pesniško zbirko Ljubav reče greva spaja besedo, ritem in zvok v presunljivo pripoved in odpira vprašanja o preživetju v današnji družbi ter refleksijo o nezadostnosti klasičnih oblik upora proti nasilju.

Nino de Gleria je kot instrumentalist razvil samosvoj in prepoznaven slog na akustičnem kontrabasu in električni bas kitari, kot skladatelj pa ustvarja na širokem področju najrazličnejših glasbenih izrazov in stilov. Poseben odnos je razvil do otroških in mladinskih gledaliških predstav in mladinskega filma, kjer filmsko dogajanje žlahtno bogati s svojo glasbo, kar je še posebej opazno pri mladinskem filmu Košarkar naj bo 1 in 2, še piše v utemeljitvi.

Župančičeve nagrade so namenjene vrhunskim stvaritvam na področju umetnosti, ki trajno bogatijo kulturno zakladnico Ljubljane in s svojo izjemnostjo odmevajo tudi v širšem mednarodnem prostoru. Mol tako na podlagi odloka o priznanjih vsako leto podeli štiri nagrade ustvarjalcem, ki delujejo v Ljubljani - eno za življenjsko delo in tri za stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v zadnjem dveletnem obdobju.

Dragan Živadinov, Župančičeva nagrada, Dunja Zupančič, Nino de Gleria