STA, 6. 6. 2014

S projektom Otroci s kotov Evrope bližje otrokom mejnih evropskih držav

V KUD France Prešeren bodo v sredo in četrtek, 11. in 12. junija, uprizorili predstavi, ki sta nastali v sklopu projekta Otroci s kotov Evrope (Kids on the corner). Z umetniško-socialno-izobraževalnim projektom v koprodukciji več organizacij iz vse Evrope želijo usmeriti pozornost na ranljivo družbeno skupino - otroke.

Vir: Exodos

Projekt poteka v okviru dveh podprojektov oziroma delavnic, ki jih vodi osem tujih umetnikov. Kot je na novinarski konferenci povedal umetniški direktor Chris Torch s Švedske, je projekt platforma iz leta 2010, ki združuje 11 partnerjev iz vse Evrope. Projekt se osredotoča na otroke iz mejnih evropskih držav, od tu izvira tudi ime projekta - Otroci s kotov Evrope.

V Sloveniji so v projekt vključeni otroci Osnovne šole Trnovo in romski otroci iz Ljubljane. V sklopu projekta potekata dve delavnici. V t.i. papyrintu bo skupina Škart učila otroke pisati in risati. Švedski glasbenik Nils Persone bo igral svoj saksofon, otroci pa bodo izdelali in igrali na svoje instrumente. Koreografinja Kajsa Sandstrom s Švedske bo plesala in se igrala z zrcali, igralec Primož Bezjak in španski režiser Borja Ruiz bosta predstavila poklic igralca.

V delavnici Galerija ptičjih hišic pa bosta bolgarski režiser Nedjelko Delčev in poljski umetnik Maciek Salamon pripovedovala zgodbe o slavnih umetnikih ter vodila otroke skozi proces izdelovanja ptičjih hišic. Otroci bodo izdelali lesene hiške za ptice. Te ptičje hišice bodo razstavljene na javnih mestih v Ljubljani.

Otroci bodo svoje delo predstavili v zaključnih predstavah, ki bodo brezplačne. Vstopnina bo igrača ali šolske potrebščine za otroke iz poplavljene Bosne in Hercegovine in Srbije, je povedala predstavnica za odnose z javnostmi Jedrt Jež Furlan.

Koproducenti projekta so Exodos Ljubljana, Intercult s Švedske, Rex iz Srbije, Donostia 2016 iz Baskije, Umea 2014 - Evropska prestolnica kulture na Švedskem in Mestni kulturni zavod s Poljske.

Partnerji v Ljubljani so Romski informacijski center Anglunipe, Osnovna šola Trnovo, KUD France Prešeren in Kralji ulice.

Povezava: http://www.cornersofeurope.org/