STA, 27. 9. 2021

Horvatova režija Cement Beograd prejela grand prix na Bitefu

S podelitvijo nagrad se je v soboto sklenila dvojna, 54. in 55. izdaja beograjskega mednarodnega gledališkega festivala Bitef, na katerem sta gran prix Mira Trailović za najboljšo predstavo v celoti prejeli Cement Beograd v režiji Sebastijana Horvata ter Opčinio sam te iranskega režiserja Ehsana Hemata, uprizorjena v Ateljeju 212.
:
:

Foto: Daniel Novakovič / STA

O nagrajencih Bitefa je odločala mednarodna žirija, ki ji je predsedovala umetniška direktorica berlinskega festivala Maksim Gorki Sermin Langhoff. V nasprotju s predhodnimi izdajami pa so na letošnji, dvojni v vseh kategorijah podelili po dve nagradi.

Grand prix je tako poleg predstavi Opčinio sam te pripadel še uprizoritvi Cement Beograd, ki jo je v Beograjskem dramskem gledališču režiral Sebastijan Horvat. V obrazložitvi nagrade piše, da predstava "predstavlja vrhunski umetniški dosežek tako režiserja kot celotne ekipe". Gre za "kompleksno potovanje, ki povezuje generacije, mlada in stara telesa ter gledališke prakse in estetike", ki se nahaja med "preteklostjo in prihodnostjo, med življenjem in smrtjo, med zasebnim in političnim, ob usodi, razočaranjih in obupu". Žirija je še izpostavila energičen revolucionarni izraz v prvem delu predstave ter očarljivo in izredno igro v drugem.

Današnji Večer je poročal, da je Horvat s tokratno zmago "v kratkem času že drugič najvišji lavreat Bitefa", le da to pot ne s slovenskim gledališčem. Za predstavo ljubljanske Drame Ali: strah ti poje dušo je namreč po pisanju časnika prejel vse glavne nagrade Bitefa pred dvema letoma.

Cement Beograd, ki je nastal po istoimenskem romanu Fedorja Gladkova, je sicer del mednarodne trilogije, ki sta jo v Beogradu, Ljubljani in Zagrebu zasnovala avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković ter Horvat.

Kot piše na festivalski spletni stran, so posebno nagrado Jovan Ćirilov podelili predstavama Višnjik u višnjiku v režiji Bobe Jelčića ter predstavi Farm Fatale v režiji Filipa Kena, nagrado Politike za najboljšo režijo so namenili Wimu Vandekeybusu za predstavo Tragovi in Jelčiću za že omenjeno uprizoritev Višnjik u višnjiku. Občinstvo pa je najbolj prepričala predstava Kao da kraj nije ni sasvim blizu avtorskega tandema Maje Pelević in Nikole Zavišića.

Sebastijan Horvat, Cement Beograd, Bitef, Grand prix