Kids on the corners, Otroci s kotov Evrope

:
:
Exodos se v sodelovanju z mednarodnim projektom Corners, ki združuje umetnike in raziskovalce z različnih področij predstavlja z dvema projektoma za otroke: Papyrint in Galerijo ptičjih hišic, s skupnim imenom Kids on the corners, Otroci s kotov Evrope.

Foto: Borut Bučinel

Nekoč je skupina umetnikov zlezla na avtobus in obiskala številne kote Evrope. V deželah po evropskih kotih živi mnogo prijetnih ljudi. Toda ker živijo po kotih, so malce skriti. Srečali smo jih na naših potovanjih, slišali veliko novih zgodb in videli mnogo slik. In ko so se umetniki vrnili z ekspedicij,  so zgodbe zbrali in ustvarili projekte. V Ljubljano prihajamo z dvema projektoma za otroke. Osem umetnikov bo predstavilo zgodbe, zbrane po drugih evropskih kotih. Prisluhnili bodo zgodbam otrok iz Ljubljane in otrokom pokazali, kaj znajo. Naučili jih bodo nekaterih umetniških veščin. V PAPYRINTu bo skupina Skart učila otroke pisati in risati. Nils Persone bo igral svoj saksofon, otroci pa bodo naredili in igrali na posebne instrumente. Kajsa Sandstrom bo plesala in se igrala z zrcali, Primož Bezjak in Borja Ruiz bosta pripovedovala skrivnosti o tem, kako postati dober igralec. Na koncu bo prišlo do čudeža: vsi skupaj – umetniki in otroci – bomo ustvarili predstavo. Ljubljano bomo zapustili z zgodbami ljubljanskih otrok. V mrzli zimi bomo te zgodbe prebirali otrokom v drugem kotu Evrope – v Umei, mestecu na severu Švedske.

V  GALERIJI PTIČJIH HIŠIC – bosta umetnika in učitelja Nedjelko Delčev in Maciek Salamon pripovedovala zgodbe o slavnih umetnikih ter vodila otroke skozi proces izdelovanja ptičjih hišic. Otroci bodo izdelali lesene hiške za ptice. Vsaka bo drugačna in vsaka bo umetniško delo sodelujočih otrok. Te ptičje hišice bodo razstavljene na javnih mestih v Ljubljani.

Projekta bosta potekala od 2.6. do 13.6. z otroci osnovne šole Trnovo in romskimi otroci iz Ljubljane. Končni predstavi 14 dnevnega procesa PAPYRINTa  bosta v sredo, 11.6. in četrtek, 12.6. ob 18.00 v KUDu. V teh dneh bo tudi javna razstava in vodstvo po GALERIJI PTIČJIH HIŠIC na ulicah Ljubljane.

Vse to dogajanje je plod dela številnih ljudi iz različnih organizacij.

Koproducenti so: Exodos Ljubljana (Ljubljana, Slovenija), Intercult (Stockholm, Švedska), Rex (Beograd, Srbija), Donostia 2016 (Baskija), Umea 2014 Evropska prestolnica kulture (Švedska) in Mestni kulturni zavod (Gdansk, Poljska).

Partnerji v Ljubljani: Romski informacijski center Anglunipe,
Osnovna šola Trnovo, KUD France Prešeren, Kralji ulice.

Projekt sta omogočila:Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.


Ekipa:

  • Nataša Zavolovšek, producentka
  • Borut Cajnko, tehnični vodja
  • Ajda Kruh, koordinatorka
  • Tina Lajinšek, koordinatorka
  • Skart, oblikovalca
  • Borut Bučinel, fotograf in snemalec
  • Saša Kejžar, spletne strani