STA, 16. 6. 2024

S podelitvijo nagrad zaključek letošnjega Borštnikovega srečanja

V Mariboru se bo nocoj s podelitvijo nagrad zaključil 59. Festival Borštnikovo srečanje. Za festivalske nagrade se poteguje 12 slovenskih gledaliških uprizoritev po izboru selektorja Blaža Lukana. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan bodo izročili igralcu Branku Šturbeju.
:
:

Foto: Arhiv FBS

Izbor tekmovalnih predstav je Blaž Lukan opravil, potem ko si je med 6. januarjem in 22. decembrom lani ogledal približno 100 uprizoritev slovenskih gledališč. "Zanimale so me predstave, ki poskušajo artikulirati tudi svet zunaj teksta oziroma uprizoritve ali gledališča kot takega, in predstave, ki za to artikulacijo iščejo - in v veliki meri tudi najdejo - nova izrazna sredstva, tako parcialne znake kot celovit uprizoritveni sistem," je povedal.

Predstave je na festivalu ocenjevala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Gregor Butala, Darko Lukić, Nikita Milivojević, Natasha Tripney in Barbara Zemljič.

Najboljše bodo razglasili na nocojšnji sklepni slovesnosti v Dvorani Ondine Otta Klasinc Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Prireditev v režiji Maše Pelko bosta povezovala igralca Blaž Dolenc in Žan Koprivnik, v umetniškem programu pa bosta nastopila plesalka in koreografinja Urška Centa in igralec Domen Novak.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Vrsto let je potekal v jesenskem času, pred tremi leti pa so ga prestavili na začetek poletja.

FBS, Nagrade FBS, Borštnikov prstan