STA, 22. 11. 2018

S podelitvijo nagrad zaključek 31. Čufarjevih dni

S podelitvijo nagrad in plaket Toneta Čufarja ter z novo premiero domačih gledališčnikov Za zmeraj! se bodo drevi na Jesenicah zaključili tradicionalni 31. Čufarjevi dnevi. Letošnji festival ljubiteljskih gledališč je od 14. novembra postregel z osmimi tekmovalnimi in šestimi mladinskimi predstavami.
:
:

Predstave za festival je letos izbral selektor Iztok Valič. Kot je poudaril, je izbral predvsem tiste, ki po vseh gledaliških elementih dosegajo kakovost in celovitost. Za Čufarjeve plakete se bodo s svojimi predstavami potegovali Loški oder, Gledališče Zarja, KD Janez Jalen, Little Rooster Productions, Koroški deželni teater, gledališka skupina Vsi prisotni, skupina Neblo, domače Gledališče Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.

Žirija, ki jo sestavljajo igralka in animatorka Ana Ruter, igralka Alida Bevk ter režiser in pisatelj Matija Logar, si je predstave ogledala in bo drevi podelila tri Čufarjeve plakete, in sicer za najboljšo predstavo in za najboljšo moško ter najboljšo žensko vlogo. Plaketo bo dobila tudi najboljša predstava po izboru občinstva.

Druga žirija, ki jo sestavljajo igralka in prevajalka Alenka Bole Vrabec, diplomantka dramaturgije in scenskih umetnosti Kaja Novosel ter režiser in igralec David Ahačič, pa je presojala predstave mladih gledaliških ustvarjalcev in bo izbrala dobitnika posebne nagrade za nove ideje in nove pristope, ki se imenuje po Čufarjevi črtici Nova gaz.

V mladinskem programu se za nagrado borijo Gledališče Glej s kar dvema predstavama, Amaterski mladinski oder Nova Gorica, mladi ustvarjalci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Mladinska dramska družina F. B. Sedej iz Števerjana ter Mladi oder Ruše.

Letošnji festival je zaznamoval povečan obseg predstav, ki je zlasti posledica večjega števila kakovostnih mladinskih predstav. "Verjamemo, da je to prava pot in da s tem prispevamo k dolgoročnemu razvoju in obstoju ljubiteljskih odrov v smeri kakovosti in spoštovanja pravil odrskih predstav ter k ohranjanju lepega slovenskega jezika," je poudaril predsednik organizacijskega odbora Čufarjevih dni Boris Bregant.

Čufarjevi dnevi, Iztok Valič, Čufarjeva plaketa